To tilfældige skudt ned på åben gade: Nu advarer politiet alle unge mænd

Københavns Politi opfordrer efter en dag med tre skyderier, at unge mænd i alderen 17-25 tænker over, hvor de færdes i København

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

På kun 12 timer blev tre personer ramt af skud i København - to af dem helt tilfældige unge mænd.

Københavns Politi går nu ud og advarer unge mænd i alderen 17-25 år, der færdes i områderne omkring Nørrebro, Husum og Ryparken Station.

- For almindelige mennesker, der ikke er en del af den aldersgruppe, så er der ikke mere fare på færde, end der selvfølgelig er, når der bliver skudt i det offentlige rum. Der er en risiko for ved et uheld at blive ramt, siger chefpolitiinspektør Jørgen Skov ved en pressebriefing på Politigården.

Bandemedlemmer poserer her i LTF-'uniform' - herunder også den nye svenske. Privatfoto Krimi Kendt for afpresning, vold og våben: Brutal bande indtager nye byer

 

- De går ikke bevidst efter fædre og mødre, men de går efter unge mænd. Og der er en risko. Jeg vil sige det samme, som jeg siger til kollegerne, pas godt på jer selv og tænk over, hvor I færdes, og hvordan i går rundt.

Politiet fortæller, at man lige nu er massivt til stede i området, og at man har kaldt ekstra mandskab ind i weekenden for at være i bybilledet efter de tre voldsomme skyderier.

Se også: Endnu et skyderi i nat: Ung mand ramt

- Hvis jeg var en ung mand i den alder, og jeg er der, hvor de slås, så vil jeg tænke over, hvor jeg færdes, og hvornår jeg tager en taxa, hvornår jeg tager en bus, hvornår jeg cykler, og hvornår jeg vælger at gå. Men en person i min alder, som er over 50 år, er ikke i risikozonen for at blive forvekslet med et bandemedlem, siger Jørgen Skov.

- Men i går blev der skudt på alle tidspunkter af døgnet, der blev skudt midt på dagen, der blev skudt tidlig aften, og der blev skudt i nat. Så kan man praktisk talt ikke gå ud på nogle tidspunkter af dagen, hvis man er i den aldersgruppe?

- Det er det, som er særligt i forhold til situationen i går. Det er en meget usædvanlig situation, som vi ikke har oplevet før, og jeg håber ikke, at vi kommer til at opleve det igen, siger Jørgen Skov, da Ekstra Bladet spørger ham på pressebriefingen.

Se også: Tilfældig teenager ramt af skud: Kujonagtigt og vanvittigt!

Skudt ned af gerningsmænd på cykel
En af de episoder, hvor politiet mener, at en tilfældig blev skudt ned, var en skudepisode i nat på Mimersgade.

- Vi havde et skyderi klokken 00.30 i nat. Det drejer sig om to gerningsmænd på cykel, der kommer forbi og opsøger en mand, og de spørger ham, hvor han er fra. Inden han når at få mumlet det frem, så bliver der skudt. Igen et tilfældigt offer i et område. En markering fra nogle bander, at man åbenbart ikke må være der, og det er fuldstændig uacceptabelt, siger ledende politiinspektør Poul Kjeldsen.

Politiet har endnu ikke anholdt nogle i forbindelse med episoden. Den unge mand blev ramt i benet, og han er uden for livsfare.

- Det er vores opfattelse, at denne her unge mand på ingen måder har noget med konflikten at gøre, supplerer Jørgen Skov.

- Vurderer I, at den episode på Mimersgade er hævn for skudepisoden i Tingbjerg et par timer tidligere?

- Det er for tidligt nu at sige, om det er de samme, der er ude for få hævn, svarer Jørgen Skov.

17-årig skudt
Kort før klokken 20.00 fredag aften blev en 17-årig mand skudt af ukendte gerningsmænd. Og så her mener politiet, at der er tale om en tilfældig person.

- Der er en tilfældig ung mand på et stisystem i Tingbjerg-området, som bliver standset af to personer på en knallert, hvorefter han bliver skudt. Der er nogle i nærheden, der råber op, og vi frygter, at der kunne være blevet skudt mere. Men gerningsmændene stopper op, da der bliver råbt, og de flygter. Vi var meget tæt på at pågribe de to, siger ledende politiinspektør Poul Kjeldsen om episoden.

Den unge mand bliver ramt i foden under skyderiet.

- I kalder den 17-årige tilfældig, men har han familiemedlemmer med banderelationer? For ifølge Ekstra Bladets oplysninger har der været bandemedlemmer ude og besøge ham på hospitalet?

- Hvis man bor og er opvokset i Tingbjerg, så kan man ikke undgå at have gået i skole med nogle, som er en del af det her. Så selvfølgelig kender man nogle, men det gør ikke, at man på nogen måde er bandemedlem eller relateret til bander - for det er han ikke, svarer chefpolitiinspektør Jørgen Skov.

Se også: Politiet talstærkt til stede: Ny anmeldelse om skyderi i København  

Mand i kritisk tilstand
Udover de to overstående episoder er en ung mand også blevet ramt på Rovsingsgade fredag eftermiddag, ukendte gerningsmænd skød mod en bil.

- Den person der blev ramt i bilen, er blevet ramt alvorligt i underlivet, og han er i kritisk tilstand. Der sad fire personer i bilen udover ham. Der er tale om bil, som kommer kørende og skyder mod de forurettede. Vi mener her, at der er tale om 'en bytter' for et andet tilfælde i Rovsingsgade den 25. juli, siger Poul Kjeldsen.

Han fortæller, at man i går anholdt fire personer ude på hospitalet, hvor den unge mand var blevet afleveret, men at man nu har løsladt dem igen, da der ikke er blevet skudt tilbage.

-Personen, der bliver ramt, er han bandemedlem?

- Det er vores opfattelse, at dem der sidder i bilen er fra den ene gruppering, og dem, der skyder fra den en den anden bil, er fra den anden gruppering.

- Har offeret banderelationer?

- Ja.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har alle gerningsmændene indvandrebaggrund, og det samme de fleste af de involverede bandefolk.

Siden den 12. juni og frem til i nat har der været 18 skyderier rundt om i visitationsområdet. Politiet har beslaglagt flere våben.

Se også: Ramt i ryggen: 24-årig blev tilfældigt offer for bande-skyderi

Københavns Politi tror dog ikke, at det er bevidst, at gerningsmændene går efter tilfældige personer.

- Når man har to grupper af unge mænd, der slås, så er der en risiko, hvis man er i den aldersgruppe og færdes i det område, så er der en risiko, for de ved ikke, hvem de andre er, og derfor tager de fejl og rammer nogle, som ikke har noget med konflikten at gøre.

Overblik over skyderier

I København har der siden 12. juni været 18 skudepisoder, som politiet mener har tilknytning til den eskalerende bandekonflikt, og mindst to tilfældige personer er blevet ramt.

De mange skyderier har fået politiet til at oprette visitationszoner i dele af København.

En lang række af personer er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med sagerne, men politiet er stadigvæk på jagt efter flere gerningsmænd.

Få her et overblik over nogle af de mest voldsomme skudepisoder:

* 5. august: Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret var en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

* 4. august: En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

* 4. august: Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

* 2. august: En 24-årig mand bliver ramt i ballen, da to mænd på en knallert åbner ild i krydset mellem Tomsgårdsvej-Tuborgvej og Frederiksborgvej.

* 1. august: To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

* 28. juli: Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler, men ingen personer bliver ramt.

* 25. juli: En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

* 14. juli: Der er et skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

* 16. juni: Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

* 13. juni: På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

* 13. juni: Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

Kilder: Københavns Politi og Ritzau.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere