To tiltalt: Røvede ti kilo hash ved indkøbscenter

Nægter hashrøveri - sidder i forvejen varetægtsfængslet for drabsforsøg

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Ti kilo hash røvet under pistol-trusler - sådan lyder tiltalen mod to unge mænd, der i dag har taget plads på anklagebænken.

De unge mænd, der er 23 og 24, har begge tilknytning til indvandrer-bandemiljøet i København, og begge nægter sig skyldige.

De er barndomsvenner, og de kender hinanden fra Brønshøj, hvor de er opvokset.

Den ene af mændene - den 23-årige - sidder pt varetægtsfængslet sammen med sin fætter i en sag om drabsforsøg begået juleaften 2013.

Det var i en spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj, at den 34-årige mand blev såret af skud. (Foto: Kenneth Meyer) 112 Fætre tiltalt for drabsforsøg juleaften

Hashrøveriet, som de to er tiltalt for, skete præcis en måned senere, 24. januar 2014 omkring kl. 20.30 ved indkøbscenteret Fisketorvet i København. Drabsforsøget juleaften blev han først anholdt og varetægtsfængslet efter, at hashrøveriet var foregået.

Ifølge anklageskriftet var røveriet begået sammen med flere indtil videre ukendte medgerningsmænd. Ifølge anklageskriftet var våbnet skarpladt.

- Kender du (røveriofferet, red), spurgte anklager, Anna Pontopiddan ved dagens retsmøde.

- Ja, vi har siddet i fængsel sammen i Sdr. Omme, svarede den 23-årige.

Han forklarede, at de har set hinanden et par gange siden, og de har også talt lidt i telefon sammen.

- Men jeg har ikke røvet ham. Det kunne jeg aldrig drømme om.

- Har du på noget tidspunkt talt med ham om ti kilo hash?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har slet ikke råd til at købe ti kilo hash, det er oppe i den højere ende. Og hvis man skulle købe så meget, så ville det nok blive krævet, at man fremviste nogen af pengene.

- Ligesom hvis man skulle købe en diamant til en million kroner, så ville de vel også kræve at se nogen penge før handlen, lød det fra den 23-årige.

- Hvis jeg endelig skulle købe til kilo hash, så ville jeg købe det på staden, tilføjede han.

- Det er jo blevet anmeldt. Hvorfor tror du, han har anmeldt sagen, spurgte anklageren.

- Jeg aner simpelthen ikke, hvorfor han skulle give mig skylden, svarede den 23-årige.

- Har du haft en pistol?

- Overhovedet ikke.

- Har nogen af dine venner en pistol?

- Ikke, det jeg ved af.

- Jeg ved ikke om det er relevant for sagen, men jeg er  blevet skudt engang, sagde den 23-årige, der i samme åndedrag stillede anklageren et modspørgsmål:

- Er der overhovedet fundet en skarpladt pistol?

- Nej, det er der ikke, svarede hun.

- Der vil blive afspillet en del telefonaflytninger senere i sagen. Er det dig, der taler i telefonen, spurgte den 23-åriges forsvarer.

- Kun få gange er det mig. Jeg kørte bil, og derfor var det min kammerat, der snakkede, men han er død nu, svarede den 23-årige.

Også det angivelige offer for hashrøveriet var indkaldt som vidne ved dagens retsmøde. Her er der tale om en 46-årig mand, der tidligere har været sigtet og dømt i forbindelse med sager om hash og narko.

Men ved dagens retsmøde frabad han sig at vidne i sagen. Han var i øvrigt i selskab med nogle betjente, da han på nuværende tidspunkt sidder varetægtsfængslet i en anden sag. Hvilken kom ikke frem i dag.

Sagen fortsætter 17. maj, hvor der blandt andet vil blive afspillet en række telefonaflytninger.

Ud over hashrøveriet er han tiltalt for 6. februar i på Refshalevej bag Christiania at have ført en bil, selvom han er frakendt kørekortet.

Ved samme lejlighed fandt politiet en gummihammer og en metal-ditto i bilen, og derfor er han også tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse.