Tog-drama: Sådan overmandede vi geværmanden

Først, da det stod klart for passagererne på toget i Frankrig, hvad der var sket, udbrød der panik, siger vidner

Billeder fra gerningsstedet. (Foto: AP)

Toget dundrede gennem Belgien, da manden kom ud fra toilettet.

Han havde bar overkrop og et gevær over skulderen.

Sådan beskriver vidner til gårsdagens togdrama udenfor byen Arras , 185 kilometer fra Paris, det første glimt, de fik af den geværmand, der i værste fald kunne have udløst en massakre.

Bevæbnet med en automatriffel , en AK 47, var manden klar til at bevæge sig gennem toget, der kørte fra Paris til Amsterdam.

'Klik, klik, klik'. Sådan beskriver en af passagerne en lyd, han blev opmærksom på, og som fik ham til at kigge op fra det blad, han læste i.

35-årige Damien fortæller:

- Jeg troede, det var et legetøj, fortæller han til det franske nyhedsbureau AFP .

Herefter fulgte forvirring og kaos: En mand bevæbnet med en Kalashnikov-automatriffel åbnede ild på toget, der havde flere end 550 passagerer om bord.

112 - 22. aug. 2015 - kl. 01:54 Obama efter tog-drama: De kan have forhindret en tragedie

Men næsten før nogen nåede at opfatte, hvad der foregik, var han overmandet af flere passagerer - heriblandt to amerikanske marinesoldater klædt i civilt tøj.

Den amerikanske studerende Anthony Sadler, militærmanden Alek Skarlatos, som netop var er hjemvendt fra Afghanistan og er på ferie i Euroapa,  en britisk rygsækrejsende Chris Norman og endnu en amerikansk soldat i civil, Spencer Stone overmandede geværmanden. Sidstnævnte ligger såret af skud på et hospital.

- Min ven Alek råbte: 'Tag ham' og min ven Spencer for op og kastede sig over manden. Tre af os tæskede ham, fortæller Anthony Sadler i et interview med CNN.

Billeder fra Arras. (Foto: AP)

Under tumulten blev den amerikanske soldat Spencer Stone skåret med en hobbykniv, som geværmanden også havde på sig.

Han blev skåret i hovedet og i halsen, og ligger nu på hospitalet.

Et andet vidne, Christina Coons fra USA, var i vogn 12, da skuddene lød.

- Jeg hørte to skud, tror jeg, og så en fyr, der faldt om, fortæller den 28-årige amerikanske turist.

- Der var blod overalt, tilføjer hun.

Først efter skyderiet udbrød der panik i toget, fordi ingen var sikre på, om der var mere end én gerningsmand, fortæller vidner til AFP.

Den 26-årige gerningsmand er angiveligt kendt af myndighederne i Frankrig for at have radikale islamistiske synspunkter.

Hans motiv for at skyde løs i et fyldt passagertog kendes fortsat ikke.

En video, som CNN har lagt på sin hjemmeside, viser, at gerningsmanden ligger på maven på togkupeens gulv. Hans fødder og arme er bundet sammen på ryggen, alt imens toget fortsætter.

 

Ti minutter efter tumulten standsede toget i byen Arras i det nordlige Frankrig, hvor politiet anholdt gerningsmanden, som også var bevæbnet med en automatpistol, ni magasiner og en hobbykniv.

I Arras fik mange passagerer hjælp af Røde Kors.

Jean-Hugues Anglade har spillet med i flere Hollywood-film (Foto: All Over Press) 112 - 21. aug. 2015 - kl. 20:43 Medier: Hollywood-skuespiller såret i tog-skyderi

1 af 3 En person ligger her på gulvet i toget - om det er en såret person eller gerningsmanden er ikke endeligt bekræftet - dog har vidner fortalt, at gerningsmanden havde bar ovekrop, da han kom ud fra toilettet med et gevær over skulderen. (Foto: AP)
2 af 3 
3 af 3 Tre helte fra togdramaet i Belgien. (Foto: Reuters)