Torpederede tilfældig 14-årig: Derfor satte dommeren dem på fri fod

Landsretten ventes i dag at tage stilling til, om de sigtede fortsat skal være på fri fod

Den 14-årige dreng fik knust sine ben mellem bilen og den store sten. Ifølge Aarhus Stiftstidende er der dog varme i drengens fødder, hvilket kan tyde på, han kan beholde sine ben. Privatfoto
Den 14-årige dreng fik knust sine ben mellem bilen og den store sten. Ifølge Aarhus Stiftstidende er der dog varme i drengens fødder, hvilket kan tyde på, han kan beholde sine ben. Privatfoto

En helt tilfældig 14-årig skoledreng fik knust begge ben, da han uden varsel blev torpederet af en blå VW, mens han stod på fortovet og ventede foran Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten mandag eftermiddag.

Det skete, efter en række på tre eller fire biler kørte efter hinanden op til dobbelt så hurtigt som de tilladte 30 km/t på Ellemosevej, og en af dem mistede herredømmet over bilen og dermed maste drengen mellem bilen og en tonstung stenskulptur.

Den 22-årige mand, der kørte ind i drengen, blev så sent som 1. februar 2016 idømt en bøde og frakendt førerretten i fire år for at have kørt i narko- og spirituspåvirket tilstand. 

Se også: Vanvidsbilist knuste 14-årigs ben: Dommeren afviste varetægtsfængsling

Det fremgår af en aktindsigt i retsbogen, som Ekstra Bladet har fået.

Efter påkørslen i mandags blev han testet positiv for hash, men da han og to andre unge mænd blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Randers tirsdag, hævdede han, at han ikke havde røget hash i mandags, men havde gjort det for cirka tre uger eller en måned siden, og det var derfor, at det kunne måles i hans krop.

Afviste kapkørsel
Ved fremstillingen argumenterede anklageren for, at de tre unge mænd i alderen 18 til 22 år skulle varetægtsfængsles i fire uger med henvisning til, at de havde voldt nærliggende fare for nogens liv eller førlighed ved at køre hensynsløst, ligesom der ikke var nogen tvivl om, at de kørte for stærkt, at de sigtedes egen forklaring ikke gav nogen mening og ikke svarer til det, der i øvrigt fremgår af sagen, ligesom der er mistanke om, at to af dem var påvirkede under kørslen.

Forsvarerne protesterede til gengæld mod varetægtsfængslingen, og den 22-åriges advokat Niels Fisker anførte, at der på en video, der viste påkørslen, var en rimelig afstand mellem bilerne, og at forklaringerne ikke viser, at der var tale om kapkørsel eller noget, der minder om det.

Den 14-årige dreng fik knust sine ben efter den voldsomme ulykke. Privatfoto
Den 14-årige dreng fik knust sine ben efter den voldsomme ulykke. Privatfoto
 

Dommeren valgte efterfølgende at løslade de tre mænd.

Se også: Knuste 14-årigs ben: - Jeg havde lyst til at dø

Hun lagde til grund, at alle de sigtede havde kørt væsentligt hurtigere end den tilladte hastighed på 30 km/t. ud fra videooptagelser og bilinspektørens erklæring.

Men hun mente ikke, at det var dokumenteret, at 'de sigtede bevidst har kørt frem mod personer, der befandt sig på stedet, eller at der er tale om kap- eller væddeløbskørsel.'

Desuden fremgår det af kendelsen, at dommeren vurderer, at selv hvis der skulle være tale om kap- eller væddeløbskørsel, så vil sådan en kørsel typisk ikke straffes efter straffeloven, men efter færdselsloven, hvor forholdene i grove tilfælde henføres under færdselslovens § 118, stk. 6, som blandt andet kan bruges ved grov kap- eller væddeløbskørsel, grov chikanekørsel eller uforsvarlig kørsel under flugt fra politiet.

Se også: Far til kvæstet 14-årig: Jeg håber, de får som fortjent

Hun vurderede derfor, at der efter de foreliggende oplysninger ikke er en særligt bestyrket mistanke om, at de sigtede har gjort sig skyldige i overtrædelse af straffelovens § 252, der henviser til, at man har forvoldt nærliggende fare for nogens liv eller førlighed af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde.

Hun vurderer dermed, at betingelserne for varetægtsfængsling ikke var opfyldt.

Anklageren kærede kendelsen, og Østre Landsret ventes at tage stilling til kæremålet i dag.

Skærm

Hent flere
Hent flere