Tre gange så vild som 'Allan': Ø-stat 'blæst væk' i orkan

En kæmpe naturkatastrofe udspiller sig over Stillehavs-øen Vanuatu

Se hvor voldsomt det gik for sig, da 'Pam' kom forbi Vanuatu

En kæmpe-mæssig naturkatastrofe hærger lige nu Stillehavet og har ført til store tab af menneskeliv.

Ø-staten Vanuatu er ligger tæt ved New Zealand er nærmest blevet blæst væk af orkanen Pam, der betragtes som en af de værste nogen sinde.

Man har endnu ikke kunnet udregne dødstallene, men alt tyder på, at der er tale om mange døde.

FN oplyser, at orkanen natten til lørdag lokal tid hamrede ind over øerne med op til 330 kilometer i timen.

Til sammenligning havde vi vindstød på lidt over 100 kilomter i timen, da stormen 'Allan' rasede ind over Danmark i oktober 2013 og førte til massive ødelæggelser.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

- Det er endnu for tidligt at sige noget sikkert, men de første meldinger indikerer, at denne vejrkatastrofe er en af de værste i historien i Stillehavsområdet, siger direktør for Unicef New Zealand, Vivien Maidaborn.

Indtil videre har FN efterretninger om, at der er 44 mennesker, der er døde i en provins i østaten. Men disse tal er ikke bekræftede og forventes at være meget højere.

Massive ødelæggelser
Store dele af østaten er totalt raseret, og der er meldinger om, at der flyder iturevede huse, og der er massive oversvømmelser.

Ifølge Tom Skirrow fra organisationen Red Barnet er hovedstaden Port Vila ramt af store ødelæggelser.

- Synet, der møder en denne morgen, er synet af fuldstændig ødelæggelse. Huse er ødelagt, træer er væltet, veje er blokerede, og folk går rundt og leder efter hjælp, siger han ifølge AFP.

- Kommunikationsmulighederne er ødelagte i store dele af landet, så det bliver svært at få det fulde overblik over ødelæggelserne, siger han.

Det australske nyhedsbureau AAP citerer en hjælpearbejder for at sige, at hele landsbyer er blæst væk:

- De lokale huse og hytter er formentlig blevet samlet op af stormen, som var de konfetti, siger Chloe Morrison.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Dansker hjælper til
Den tropiske orkan er bestemt ikke en almindelig en af slagsen. Vanuatu er vandt til meget hårdt vejr, men denne gang står det rigtig slemt til, siger danskeren Sune Gudnitz, der er chef for FN's katastrofeorganisation Unocha i Stillehavsområdet.

- Vanuatu er rimelig godt rustet til at håndtere en normal naturkatastrofe og har gjort det tidligere, men det her er ude af proportioner med, hvad der er normalt, fordi det var en så kraftig cyklon, siger han til Ritzau.

- Jeg tror, at der vil være en stærk afhængighed af udefrakommende assistance, og det er det, som mit kontor på vegne af FN er i gang med at mobilisere, og vi er ved at sende rapid response teams til Vanuatu for at hjælpe med at sætte den humanitære operation i gang og få andre partnere ind for at hjælpe, fortæller han fra Fiji.

Hjælpemandskaber fra FN forbereder sig på at sende nødhjælpshold af sted søndag, men fordi lufthavnen er lukket, og stormen fortsat er kraftig, er det usikkert, hvornår de kan lande på øen.

Cyklonen raser videre over Stillehavet og naboerne fra New Zealand

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere