Tre personer er anholdt for at forberede terror i Sverige

Et angreb i Sverige har været under planlægning i periode, men der er ingen tegn på, at det skulle ske snart

Tre personer er anholdt i Sverige, under mistanke om at de var i gang med at forberede en terrorhandling.

Det meddeler anklagemyndigheden i Sverige i en pressemeddelelse. Flere andre er hentet til afhøring af politiet.

Sikkerhedspolitiet (Säpo) slog mandag morgen med støtte fra politiet til mod flere adresser i landet. Det gælder det nordlige Sverige og hovedstadsområdet.

Politiet har fulgt de mistænkte i en periode. Det er sket på baggrund af Säpos underretninger "inden for rammen af arbejdet med kontraterrorisme".

De mistænkte har ifølge politiet været i gang med at forberede en terrorhandling, men der er ingen tegn på, at et attentat var planlagt de nærmeste dage, skriver anklagemyndigheden.

Politiet har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp vurderer over for det svenske nyhedsbureau TT, at to ekstremistiske grupperinger har kapacitet til at udføre angreb i Sverige.

Han nævner desuden Nordiske modstandsbevægelse, som på svensk hedder Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det er en nynazistisk gruppe i de nordiske lande.

- På dette niveau kan man ikke entydigt sige, at der findes en kobling til jihadisme. Det kan også være præventive foranstaltninger i relation til NMR, som Säpo har foretaget, siger Ranstorp.

Han understreger i samme stund, at man ikke kan drage konklusioner på baggrund af de foreliggende oplysninger.

- Politiindsatser af denne slags forekommer ikke så jævnligt, men de udføres nu og da, siger Ranstorp.

Det usædvanlige i den konkrete sag er, at politiet ud over Stockholm har slået til mod adresser i det nordlige Sverige. Normalt er der tale om storbymiljøer, understreger terrorforskeren.

- Men der er aktive medlemmer af både NMR og det jihadistiske miljø der, så man kan ikke slutte noget, siger Ranstorp.

Han peger på, at anholdelserne kan have en sammenhæng med 1. maj, da man ønsker at anholde mistænkte, inden mange tusinde mennesker tirsdag samles for at markere arbejdernes internationale kampdag.