Tuk-tuk-skud: Betjent frifundet

Frifindelse, lød dommen, som netop er blevet afsagt i sagen om betjent, der skød mand i tuk-tuk i benet

René Ekkelund Jørgensen foran den tuk-tuk, som han kørte i, da han blev skudt i benet af en betjent 1. november 2013. Den 32-årige aarhusianer har siden betalt en høj personlig pris. Han indtager dagligt smerte- og angstmedicin, og han er stadig sygemeldt. (Privatfoto)
René Ekkelund Jørgensen foran den tuk-tuk, som han kørte i, da han blev skudt i benet af en betjent 1. november 2013. Den 32-årige aarhusianer har siden betalt en høj personlig pris. Han indtager dagligt smerte- og angstmedicin, og han er stadig sygemeldt. (Privatfoto)

En 32-årig politibetjent er ved Retten i Aarhus blevet frifundet i sagen om skud mod beruset mand i en tuk-tuk for knap halvandet år siden.

Dommer Mette Søgaard Vammen lægger bl.a. til grund, at betjenten befandt sig i en hektisk situation, og at en kollega forinden havde været tæt på at blive kørt ned af René Ekkelund Jørgensen i den røde tuk-tuk.

- Du var på arbejde og havde en pligt til at gribe ind. Samtidig var du af kolleger informeret om, at René Ekkelund Jørgensen skulle standses. Du skød ned ad mod køretøjets mekanik og retten mener ikke, du med forsæt forsøgte at skade René Ekkelund Jørgensen, siger dommer Mette Søgaard Vammen i sin begrundelse for domsmandsrettens afgørelse.

I forbindelse med frifindelsen oplyser dommeren, at statskassen betaler sagsomkostningerne.

Anklager: Tre måneders fængsel

Dommen var imødeset med stor spænding fra de involverede parter. Bl.a. fordi det er første gang i fem år, at en sag af den her karakter behandles ved en dansk domstol.

Den 32-årige betjent benyttede sig af politiets farligste magtmiddel, da han 1. november 2013 foran politigården i Aarhus affyrede tre skud mod den jævnaldrende René Ekkelund Jørgensen. Det ene skud ramte aarhusianeren i benet, mens de to andre ramte den tuk-tuk, som den ansigtstatoverede far til tre døtre var på vej hjem i fra en våd bytur.

René Ekkelund Jørgensen kørte med en tårnhøj promille den skæbnesvangre nat. Foto: Claus Bonnerup 112 - 20. mar. 2015 - kl. 07:38 TV: René skudt af betjent: Jeg kan ikke hade ham

Anklager Line Scharf, der procederede for mindst tre måneders fængsel til betjenten, argumenterede på den ene side for, at politimanden begik et fatalt fejlskøn, da han på et spinkelt grundlag valgte at trykke på aftrækkeren. På den anden side nævnte forsvarer Mette Grith Stage i sine argumenter for frifindelse, at den 32-årige betjent og familiefar frygtede, at han ville blive kørt ned, og at han stod over for en stang-beruset fører af tuk-tuk´en. René Ekkelund Jørgensen fik målt en promille på 2.26 tre kvarter efter, at han var blevet standset af to patruljevogne i sekunderne efter skudepisoden.

Rene Ekkelund Jørgensen ville køre hjem i sin tuk-tuk, selv om han havde en promille på 2,26. (Foto: Claus Bonnerup) 112 - 18. mar. 2015 - kl. 11:33 René skudt med promille på 2.26

Det var denne tuk-tuk, som Rene Ekkelund Jørgensen kørte, da han blev skudt af politibetjenten. (Privatfoto) 112 - 18. mar. 2015 - kl. 10:58 Tiltalt betjent: Han ville køre mig ned

Den ene halvdel af en civil fodpatrulje havde inden skudepisoden forgæves forsøgt at standse René Ekkelund Jørgensen, men den civile betjent nåede ikke at stoppe tuk-tuk manden, selv om han bl.a. slog sin lygte ind mod den ene siderude.  

Der vil på et senere tidspunkt blive taget stilling til, hvordan en tiltale mod René Ekkelund Jørgensen skal se ud. Han begik flere overtrædelser af færdselsloven, herunder spritkørsel, på den dramatiske aften for knap halvandet år siden.

Artiklen opdateres

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere