TV fra Experimentarium: Så voldsomme er skaderne

Først til formiddag var brandvæsenet færdig med at slukke den hidsige ildebrand, der ramte Experimentarium i går

Se optagelser fra stedet dagen efter branden, og hør skaderne her. (Foto: Julie Sørensen)

- Vi har været så heldige. Jeg får helt gåsehud af at tænke på det.

Sådan siger Eva Riedel dagen efter den voldsomme brand, der hærgede Experimentarium i Hellerup mandag eftermiddag ved 14-tiden. Tirsdag formiddag hænger der stadig en kraftig lugt af røg i luften. Selv inde i den gamle Tuborg-bygning, som slap uskadt fra branden, kan man tydeligt lugte, at det var hidsige flammer, der raserede i går.

Eva Riedel er Head of Communications and Marketing hos Aberdeen Management, som ejer de to nabobygninger til Experimentarium. Hun sad i Tuborg-bygningen, som altså slap uskadt fra flammerne. Det gjorde Aberdeens anden bygning ikke. Den brændte stort set til grunden, som du kan se i videoen ovenover.

- Lige pludselig var der røg over det hele. Det gik vanvittig stærkt. På under ti minutter havde ilden spredt sig til vores bygninger, fortæller Eva Riedel.

Først her til formiddag forlod de sidste brandkøretøjer området, hvor der stadig var en kraftig lugt af sod og røg.

- Efterslukningen er afsluttet nu. Nu er det skadeservicefirmaer og forsikringsselskaber, der overtager opgaven med at finde ud af, hvad der skal ske med bygningen, fortæller Rasmus Storgaard Petersen, beredskabschef i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Ikke påsat
I dag blev det bekræftet, at årsagen til branden var opvarmning af tagpap i forbindelse med taglægning.

- Når man lægger tagpap, brændes det på en gasbrænder, og i den forbindelse er der opstået en eller anden form for ild, forklarede pressekoordinator hos Nordsjællands Politi Henrik Suhr tidligere i dag. Han understregede samtidig, at der var tale om et uheld.

Som du kan se beredskabschef Rasmus Storgaard Petersen forklare i videoen ovenover, er selve bygningerne hårdt ramte af gårsdagens brand. De fleste af udstillingerne i Experimentarium slap dog uskadt fra den, da bygningen er under en omfattende renovering i øjeblikket.

Udstillingerne er derfor flyttet til det midlertidige Experimentarium City på Christianshavn, indtil renoveringen er overstået. Af samme grund var der kun håndværkere tilstede, da branden brød ud i går.

Næste skridt
Brandvæsenet, der har arbejdet non-stop siden i går eftermiddags, kører tilbage til Experimentarium i eftermiddag til et endeligt eftersyn for at sikre, at alt er slukket, men den akutte del for dem er nu slut, oplyser beredskabschef Rasmus Storgaard Petersen.

I stedet har skadeservicefirmaerne og forsikringsselskaberne nu et omfattende arbejde foran sig med at finde ud af, hvem der skal dække omkostningerne for den ødelæggende ildebrand.

Omkostningerne forventes at blive dækket af forsikringen, men om det bliver fondens forsikring eller bygherrens er endnu uvist.

To personer blev lettere skadet ved branden. Den ene er nu indlagt til observation for røgforgiftning, mens den anden kom til skade, da han hoppede ned fra taget for at slippe væk fra de voldsomme flammer.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere