TV: Når to mænd skal redde storby fra ebola

På arbejde med New Yorks crime scene cleaners: Udstyret i rumdragter, og mens hele verden så på, fjernede Sal og Patrick al ebolafrygt i New York

Indslag: Thea Pedersen

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Der er efterhånden ikke meget, der kan overraske 32-årige Salvatore 'Sal' Pane og 53-årige Patrick Borges.

Som erfarne crime scene cleaners i New York i det landsdækkende firma BioRecovery har de prøvet lidt af hvert. I deres profession er det hverdag at vade rundt i blod og hjernemasse på gerningssteder, hvor de fjerner biologiske spor efter drab, dobbeltdrab og massedrab, døde mennesker og forrådnede lig, eller efter ekstreme samlere der lever i lort og skadedyr.

Men da den 33-årige læge Dr. Spencer, der nyligt var vendt hjem fra Ny Guinea den 23. oktober 2014, lod sig indlægge med ebola-symptomer på hospitalet på Manhattan, var det trods alt en 'first timer' for Sal og Patrick.

Mens hele New York ser på, spærrer 32-årige Sal Pane gaden af foran den ebola-frygtede lejlighed i Harlem i oktober 2014. (Foto: AP)
Mens hele New York ser på, spærrer 32-årige Sal Pane gaden af foran den ebola-frygtede lejlighed i Harlem i oktober 2014. (Foto: AP)
 

Første gang i firmaets historie
- Vi har prøvet det to gange i firmaets historie. Og det var altså sidste år, hvor ebola-truslen ramte New York, opsummerer Sal til Ekstra Bladet.

Mens lægen blev indlagt og holdt i isolation, kontaktede sundhedsmyndighederne BioRecovery for at få hjælp. To hele dage brugte holdet på at eliminere og desinficere de berørte områder: Mandens lejlighed i Harlem og dernæst en bowlinghal i Brooklyn, hvor han havde været aftenen før, han fik symptomer. 

- Lad mig sige det på denne måde. Jeg er ikke bange for noget. Jeg har været igennem værre i militæret, hvor jeg også har håndteret miltbrand og kemikalier, jeg slet ikke kan tale om. Så for mig var det bare et job, der skulle gøres, forklarer Patrick Borges, der er en af BioRecoverys mest erfarne crime scene cleaners.

Det var ikke kun første gang i BioRecoverys men også New Yorks historie, at ebolatruslen var reel. Situationen var så uvant, at intet forsikringsselskab ville dække firmaet.

Patrick Borges fremviser et stykke hjerneskal han har fundet i blodmængderne. 
(Foto: Thea Pedersen) Krimi Blod, hjernemasse, menneskelort og maddiker - Hverdagen for New Yorks Crime Scene Cleaners

Medarbejdere turde ikke udføre opgaven
Så mens regeringen, sundhedsmyndighederne, New York og hele USA så på, iførte Sal og Patrick sig lufttæt sikkerhedsudstyr på allerhøjeste niveau, Level A, som mest af alt ligner en rumdragt, og som kun bruges i tilfælde af terrortrusler af biokemisk art, miltbrand eller kemikalieudslip.

Sal Pane og Patrick Borges var de eneste to, der med det ekstreme sikkerhedsudstyr, fik lov at komme ind i lejligheden.

- Jeg gik først ind i lejligheden og desinficerede alt. De første timer arbejdede jeg dernæst på at bygge forskellige dekontaminerings-zoner i gangen, fortæller Patrick Borges.

Tre personer fra firmaet sagde faktisk nej til at udføre opgaven, så mens de ca. 7 andre crime scene cleaners stod klar til, hvilken som helst assistance der kunne blive nødvendigt i gangarealet i opgangen, arbejdede Patrick ene mand i lejligheden.

Plastik blev bredt ud fra gulv til loft og tre kamre, der skulle forhindre krydskontaminering, blev langsomt bygget op.

Også en form for badekar af plastik blev sat op, så Sal og Patrick kunne vaske hinanden af, hver gang de forlod de respektive zoner.

Efter flere timers arbejder kommer Patrick Borges ud med biologisk affald, der skal smides væk.
Efter flere timers arbejder kommer Patrick Borges ud med biologisk affald, der skal smides væk.
 

Alt skulle elimineres
- Lejligheden lignede jo bare en helt almindelig bolig. Men det betyder ikke, at det ikke er trussel mod dig. Han kunne jo have sat spor af kropsvæsker i hvert eneste rum, så det er vigtigt at huske, at alt kan være en trussel, forklarer 53-årige Patrick Borges.

Dermed blev alt i lægens lejlighed gennemgået, mens New Yorks sundhedsmyndighed rådgav og vejledte undervejs. Alt fra lagner, sokker, tandbørste, tøj, åbne madvarer osv. blev forsvarligt fjernet fra lejligheden og lagt i de særlige plastiktønder.

- Jeg kan huske, at vi fandt den rygsæk, som man kan se, han har på på billeder fra Afrika. Åh ja, den røg lige ned i tønden, griner Patrick Borges i dag.

Selve forberedelserne, det logistiske og de faglige overvejelser, havde været i gang fra dagen før, hvor opkaldet kom. Og da holdet endelig efter adskillige timers arbejde i Harlem var slut, gik turen dernæst til bowlinghallen i Brooklyn. Det tog i alt to dage at blive frygten for smittefare kvit. Regningen lød på 27.000 $.

Selvom jobbet vil indgå i New Yorks historie og i BioRecoverys faglige katalog - og en journalist i øvrigt angiveligt forsøgte at stjæle Patricks telefon for at få fat i billeder taget inde fra lejligheden - så var det for Patrick Borges et job som så mange andre:

- Jeg føler bare, jeg gjorde mit arbejde. Jeg hjalp en familie, som var i nød. Det er jo det, vi plejer at gøre.

Tag med, når EKSTRA følger New Yorks hårdføre crime scene cleaners i deres arbejde som elendighedernes rengøringshold, der rykker ud til ekstreme samlere, når folk springer i døden fra Manhattans skyskrabere og efter knivdrab og øskemord.

Patrick Borges fremviser et stykke hjerneskal han har fundet i blodmængderne. 
(Foto: Thea Pedersen) Krimi Blod, hjernemasse, menneskelort og maddiker - Hverdagen for New Yorks Crime Scene Cleaners  

1 af 10 Arbejdet foregik en hel dag i mandens Harlem-lejlighed, hvor medierne stod vagt foran. (Foto: AP)
2 af 10 Patrick Borges kommer ud med affald. (Foto: AP)
3 af 10 BioRecovery inspicerer ejendommen. (Foto: BioRecovery)
4 af 10 Sal Pane og Patrick Borges rydder ud i mandens lejlighed. (Foto: BioRecovery)
5 af 10 Højeste sikkerhedsmondering - i tilfælde af ebola, miltbrand eller biologisk terror. (Foto: BioRecovery)
6 af 10 Sal Pane ankommer til bygningen i Harlem med mandskab og udstyr. (Foto: AP)
7 af 10 Sal og Nick i Harlem, mens hele New York så på. (Foto: AP)
8 af 10 Sal Pane fra BioRecovery afspærrer gaden i Harlem, så holdet kan komme til. (Foto: AP)
9 af 10 Udstyr slæbes ind i lejligheden. (Foto: AP)
10 af 10 Det kemiske affald er forseglet i plastiktønder. Her er det Patrick, der fylder lastvognen op. (Foto: AP)