Tyrkisk domstol frikender 236 officerer for kupplan

Komplottet gik tilsyneladende på at bombe to moskeer og tvinge Grækenland til at skyde et fly ned

En tyrkisk domstol har tirsdag frikendt 236 officerer, anklaget for at planlægge et kup i 2003 mod den siddende regering og daværende premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Sagen mod de mange officerer - den såkaldte "Operation Forhammer" - blev prøvet på ny, efter at en domstol i Istanbul sidste år omstødte deres domme.

Blandt de frifundne er tre eksgeneraler, som man har regnet for ledere i kupplanerne, og de blev i 2013 idømt livsvarigt fængsel - reelt var straffen dog 20 år.

Alle blev frifundet ved tirsdagens afgørelse, oplyser tv-kanalen NTV.

Komplottet skulle være udtænkt i forbindelse med valget i november 2002, da Erdogans islamistiske AK-parti vandt størstedelen af sæderne i parlamentet. Det førte til spekulationer om, at det sekulære militær atter ville gribe ind i tyrkisk politik.

Det tyrkiske militær gennemførte tre kup i perioden 1960-1980 og fjernede landets første islamistisk-ledede regering fra magten.

Tilsyneladende ville bagmændene bombe to moskéer i Istanbul og skabe voldsomme spændinger mellem Tyrkiet og Grækenland ved at tvinge grækerne til at skyde et tyrkisk fly ned over Det Ægæiske Hav.

EU-Kommissionen har tidligere udtrykt bekymring over retssagen.

Erdogan har gradvist svækket hærens indflydelse, siden han kom til magten i 2002 - blandt andet med retssager som "Operation Forhammer".

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere