Tysk politi vil få flere beføjelser efter Berlinangreb

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, vil styrke politi i kamp mod trusler fra ekstreme grupper

Tyskland må give forbundspolitiet flere beføjelser. Politiet skal blive bedre i stand til at bekæmpe trusler fra militante, ekstremistiske grupper og cyberangreb.

Det siger den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, i en kommentar til angrebet på et julemarked i Berlin.

Ved angrebet den 19. december blev 12 mennesker dræbt med en kapret lastbil. Og den tyske lovgivning på området er mangelfuld, mener Maziére.

- Politiet mangler beføjelser, som findes i andre lande, siger han.

Maziére tilføjer, at også efterretningstjenestens organer er for fragmenterede.

- Vor stat må være bedre forberedt på vanskelige tider, end den har været hidtil, siger ministeren.

Indvandring og sikkerhed vil være øverst på den politiske dagsorden i 2017, hvor der er valg til den tyske Forbundsdag.

Ministeren havde tirsdag et langt indlæg om sikkerheden i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Her siger han, at den føderale regering må være i stand til at styre alle sikkerhedsorganer.

- Det må være gældende på de områder, hvor den centrale regering og delstaterne arbejder sammen om den nationale sikkerhed, hedder det.

De 16 delstater i forbundsrepublikken har deres egne politistyrker og efterretningsorganer. Og det blodigste angreb i Tyskland i 35 år har fået en debat om systemets effektivitet til at blusse op på ny.

Tysk politi havde overvåget den 24-årige tuneser Anis Amri, som formodes at være gerningsmand til drabene på julemarkedet. I september blev overvågningen imidlertid indstillet. Det blev konkluderet, at den 24-årige ikke udgjorde nogen fare.

Amri skulle også under alle omstændigheder have været deporteret til sit hjemland, da han havde fået afslag på sin asylansøgning.

Først efter angrebet modtog de tyske myndigheder de nødvendige papirer fra Tunesien.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, genopstiller til en fjerde regeringsperiode ved forbundsdagsvalget til efteråret.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere