Tysk politiformand: Vold og religiøse magtkampe i flygtningelejre

Også voldtægt og seksuelle overgreb finder sted - salafister forsøger at sætte dagsordenen i flere tyske modtagecentre

Sent søndag udbrød der et flere timer langt masseslagsmål i en modtagelejr for asylansøgere i Calden, der ligger ved Kassel i Midttyskland. (Foto: Uwe Zucchi/DPA)
Sent søndag udbrød der et flere timer langt masseslagsmål i en modtagelejr for asylansøgere i Calden, der ligger ved Kassel i Midttyskland. (Foto: Uwe Zucchi/DPA)

Politiet overalt i Tyskland er spændt hårdt for. Her er det blandt andet betjentene, der kæmper med de mange følgeproblemer, som den massive flygtningestrøm har ført med sig.

De seneste par uger har tyske medier gentagne gange beskrevet, hvordan flygtninge og migranter har udkæmpet store masseslagsmål, hvor der er brugt slagvåben knive og hjemmelavede våben.

Se også: Masseslagsmål i tysk flygtningelejr efterlader 14 sårede

Ved flere lejligheder har hundredvis deltaget i voldsomme sammenstød.

- Når grupperne går løs på hinanden om natten, så sover alle dem, der stod på banegården i München og klappede, da flygtningene ankom. Men politibetjente er vågne og står midt i det hele, sådan siger Rainer Wendt, formand for den tyske politifagforening til den tyske lokalavis Passauer Presse.

Ifølge politiformanden er det  ikke en ny udvikling. Det har stået på i uger og måneder. Overfor lokalavisen beskriver han, hvordan grupperne strukturerer sig efter etnisk, religiøse eller klan- og familiemæssige relationer.

Se også: Hemmelig østrigsk rapport om flygtningestrøm: Indre sikkerhed kan være i fare

- Der er tale om knaldhårde kriminelle strukturer, siger Wendt til Passauer Presse.

Det går især ud over kristne blandt flygtningene, der skal have særlig beskyttelse. Det gælder særligt enlige kvinder og børn.

- Det inkluderer blandt andet seksuelle overgreb og voldtægt. Men vi har langt fra det fulde overblik over problemernes omfang, fordi kvinder og børn ofte er bange for at anmelde til politiet.

Når det gælder de voldelige episoder har det oftest sit udspring blandt de muslimske grupper:

- Her kæmper sunnier mod shiiter ligesom der er også er salafister, der forsøger at sætte den religiøse dagsorden, siger Wendt.

Den tyske avis Die Welt beskriver, hvordan fanatiske salafister gerne vil tilrane sig magten i flere af modtagecentrene.

Og til tv-stationen har Bayrischer Rundfunk har en kristen familie, der kommer fra Irak, fortalt de var anbragt i en lejr, hvor islamister blandt andet havde truet familien med ordene 'Vi vil dræbe dig og drikke dit blod.'

Særligt Tyskland er mål for de mange tilrejsende, der i år har krydset Europas ydre grænser. Og nu har tyske myndigheder justeret tallet for, hvor mange der regnes med at ankomme til Tyskland i år.

Før lød vurderingen på 800.000 tilrejsende. Nu er det vurderede tal sat op til 1.000.000. Og det er kun tallet for i år.

Hvor mange, der vil ankomme til næste år, har ingen turdet gisne om endnu.

Samtidig vurderer tyske myndigheder, at mindst hver tredje flytning ikke kommer fra Syrien, men andre lande.

- Der er mennesker, som hævder at komme fra Syrien, men ikke taler ét ord arabisk. Alligevel fremviser de syriske dokumenter og pas, har Tysklands indenrigsminister Thomas de Maiziere udtalt til tyske medier.