Uhyggelige giftmord: Diktatorens bror er ikke alene

Kim Jong-Uns halvbror blev ifølge malaysiske myndigheder myrdet med nervegift. Her er andre giftmord, som har trukket international opmærksomhed

Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London efter sin forgiftning. Læs historien herunder. (Foto: AP)
Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London efter sin forgiftning. Læs historien herunder. (Foto: AP)

Malaysisk politi har fundet rester af den ekstremt farlige nervegift VX på Kim Jong-nams krop, efter han mandag i sidst uge blev overfaldet i lufthavnen. Men det spektakulære overfald og formentlige drab med gift står langt fra alene. Flere andre mord har trukket international opmærksomhed.

Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, kan være blevet dræbt med nervegiften VX. (Foto: AP) Politik - 24. feb. 2017 - kl. 02:38 Medie: Kim Jong-nam dræbt af verdens farligste nervegift

Paraply-mordet
Mange år efter den kolde krig er en af periodens mest mystiske mordsager endnu ikke opklaret. Og det såkaldte 'Paraplymord' på en bulgarsk afhopper har en dansk statsborger i hovedrollen. Dansk-italieneren Francesco Gullino med mulig forbindelse til sagen er aldrig blevet stillet for retten.

Georgi Markov var bulgarsk dissident, og i 1978 blev han myrdet med ricin, da han ventede på bussen på Waterloo Bridge i det centrale London. Her mærkede han et stik i benet og så en mand samle en paraply op og stikke af fra stedet.

Om aftenen blev bulgaren dårlig og dagen efter var hans tilstand kritisk. Efter to dage stoppede hans hjerte med at slå. Han blev 49 år gammel. Den efterfølgende obduktion viste et stiksår i det ene ben, samt svære skader og blødninger i de indre organer, fremkaldt af en ukendt infektion eller gift.

Georgi Markov blev forgiftet med ricin i London. (Foto: AP)
Georgi Markov blev forgiftet med ricin i London. (Foto: AP)

Den døde flygtning, dramatiker og skønlitterær forfatter fra det kommunistiske Bulgarien var en kendt skikkelse i det østeuropæiske eksilmiljø i London. Han havde tidligere erklæret sig udsat for trusler fra sit lands efterretningstjeneste. Efter tilfælde af censur hoppede han i 1969 af til Italien og endte senere i politisk asyl i Storbritannien.

Sammenholdt med stikket i benet og forklaringen om den mærkelige mand med paraplyen satte Scotland Yard en efterforskning i gang, som kom til at strække sig over mange år, men stadig uden entydigt resultat.

Radioaktivt grøn te
Den tidligere KGB-agent og Putin-kritiker Aleksander Litvinenko sad i 2006 på en cafe i London i Storbritannien og drak en kop grøn te. Teen endte med at tage livet af ham på få uger.

Teen var nemlig forgiftet med den sjældne radioaktive isotop polonium-210, der er uhyre svær at komme i besiddelse af. Litvinenko mener selv, at han maksimum drak en halv deciliter af teen, men det er også mere end nok. Han var formentlig dødsdømt allerede få timer efter slurkene. Der skal nemlig en milliontedel af et gram koncentreret polonium-210 til at slå et menneske ihjel.

Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London. Det ekstremt giftige og radioaktive polonium kan hverken lugtes, ses eller smages. (Foto: AP)
Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London. Det ekstremt giftige og radioaktive polonium kan hverken lugtes, ses eller smages. (Foto: AP)

Britiske myndigheder konkluderede hurtigt, at der var tale om et overlagt drab. Litvinenko-familiens advokat har beskrevet drabet som ’statssponsoreret radioaktiv terror’, og Aleksander Litvinenko nåede selv at skyde skylden på den russiske præsident Vladimir Putin, før han døde.

I flere uger lå den tidligere spion indlagt med forgiftningssymptomer, før han efter 22 dage mistede livet.

- Svinene fik mig, udtalte han i sit sidste interview.

Britiske efterretninger formoder, at det er de to russiske forretningsmænd Andrei Lugovoi og Dmitry Kovtun, som stod bag drabet. De har begge afvist anklagerne.

Cyanid i halsen
Den officielle forklaring var, at Neil Heywood, en 41-årig britisk forretningsmand, døde af druk på sit hotelværelse i den kæmpestore kinesiske by Chongqing i november 2011. Men efterforskningen viste efterfølgende, at Heywood blev forgiftet med cyanid. Den tidligere stjerneadvokat og forretningskvinde Gu Kailai blev året efter dømt til døden for mordet.

Heywood levede af at knytte forbindelser mellem højtstående kinesere og indflydelsesrige kredse i Vesten. Han kendte derigennem Gu Kailai og hendes søn Bo Guagua. Heywood skulle have truet Bo Guaga i forbindelse med en økonomisk konflikt, og det som fik hans mor til tage sagen i egen hånd.

Gu Kailai (tv) har tilstået mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood og trukket sin mand Bo Xilai med i faldet. (Foto: AP/Alexander Yuan.)
Gu Kailai (tv) har tilstået mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood og trukket sin mand Bo Xilai med i faldet. (Foto: AP/Alexander Yuan.)

Da en meget fuld Heywood efter at have kastet op bad om noget at drikke, hældte Kailai cyanid i halsen på ham. Det erkendte hun selv i retten.

Skærm

Hent flere
Hent flere