Uledsagede flygtningebørn udvises til hjemløshed

Ny film sætter fokus på unge flygtninge, der sendes ud af Danmark til en uvis skæbne. I over tre over år har instruktør Michael Graversen fulgt en af de afviste

Wasi hutler sig gennem tilværelsen i Italien og lever skiftevis på gaden og i tilfældige forladte huse. (Foto: PR)
Wasi hutler sig gennem tilværelsen i Italien og lever skiftevis på gaden og i tilfældige forladte huse. (Foto: PR)

De kommer hertil som børn, går i skole, lærer sproget, får venner og drømmer om en helt almindelig fremtid i Danmark med uddannelse, job og familie.

Men den dag, de fylder 18 år, mister de fleste smidt opholdstilladelsen, og adskillige ender som hjemløse et sted på bunden af samfundet et sted i Sydeuropa.

Alene i år er foreløbig 943 uledsagede børn under 18, primært drenge, kommet til Danmark som flygtninge. Tallet er næsten en fordobling i forhold til for blot fem år siden.

National chef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen har tidligere over for TV 2 forklaret, at stigningen i antallet af uledsagede flygtningebørn især skyldes de katastrofelignende tilstande i hjemlandet. Typisk Syrien, Eritrea og Afghanistan.

- Fælles for alle uledsagede er, at savnet og eventuelt tabet af familien fylder meget i deres hverdag. De har ofte særlige flygtningerelaterede tab og traumer, har Kirsten Lund Larsen sagt.

Se også: Udlændingestyrelsen fortier børns ret til familiesammenføring

Uvis skæbne
Uanset baggrund har de uledsagede mindreårige det til fælles, at vejen hertil er gået via et illegalt netværk af menneskesmuglere, at de ankommer til uvis skæbne, og at cirka halvdelen af dem altså får en enkeltbillet ud af landet som 18 års fødselsdagsgave.

Årsagerne til at flygtningebørnene mister opholdstilladelsen er mange. Men når en uledsaget mindreårig søger asyl i Danmark, er det for eksempel en betingelse, at barnet ikke har familie i hjemlandet, som kan forsørge det, og at det derfor vil gå ud over barnet ve og vel, hvis det sendes hjem.

En af de nu udviste drenge af afghanske Wasiullah, kaldet Wasi, som dokumentaristen Michael Graversen har fulgt de seneste tre et halvt år. Resultatet er filmen ‘Drømmen om Danmark’, som torsdag har premiere på festivalen CPH:Dox.

Wasi kom hertil som 15-årig i 2011 og tilbragte de følgende tre år i Røde Kors’ flygtningecenter i Jægerspris. Her fik han venner, lærte dansk og begyndte at se sig selv som dansker.

Men Wasi mistede opholdstilladelsen, da han blev myndig. Herefter gik han under jorden i seks uger, hvorpå han valgte at rejse til Italien, hvor problemstillingen med de uledsagede flygtningebørn er velkendt.

- Modtagelsessystemet i Italien har et stort fokus på de uledsagede børn, fordi de er den mest sårbare gruppe. Under deres flugt er der stor fare for, at de havner i hænderne på kriminelle netværk eller endnu værre: bliver ofre for menneskehandel. De børn, vi møder, er udmattede, desorienterede og stressede efter flugten, og de har behov for omsorg, sundhedshjælp og rådgivning, har Laura Bastianetto fra Røde Kors i Italien forklaret Kristeligt Dagblad.

Mistede hukommelsen
Graversen fulgte Wasi som flue på væggen i hele forløbet, og i sin film portrætterer instruktøren en dreng, der for øjnene af publikum forvandler sig fra en livlig og optimistisk teenager til en forhutlet og forvirret husvild.

Wasi må nemlig tilbringe de første tre måneder i Italien på gaden, mens hans asylansøgning behandles. I den periode er han henvist til suppekøkkener og hjælp fra andre drenge, der er eller har været i samme situation.

Graversen beskriver Wasis periode på gaden som hård at være vidne til. Wasi sover skiftevis i det fri, på tilfældige herberg og i forladte huse. På et tidspunkt overnatter han tilmed i en flaskecontainer.

- Han har PTSD og havde flere sammenbrud, siger Michael Graversen, der oplevede, at Wasi pludselig ikke kunne genkende ham eller huske noget om Danmark.

Siden har Wasi fået opholdstilladelse i Italien samt en midlertidig bolig, han kan være i til april. Men hans drøm er stadig at komme til Danmark og blive genforenet med de venner, han nåede at få i teenageårene.

- Det er her, han har været i sine formative år. Det er her, han har opbygget sin identitet, siger Michael Graversen, som med sin film håber at synliggøre en sårbar gruppe.

'Drømmen om Danmark' har premiere torsdag på CPH:Dox. Den vises desuden på DR 15. november. Se trailer her.

Se også: Sverige forventer 30.000 uledsagede flygtningebørn i år

1 af 2 Instruktør Michael Graversen står bag filmen 'Dreaming of Denmark', der følger den uledsagede flygtningedreng Wasis vej fra Danmark til et liv på gaden i Italien. (Foto: Cecilie Dahl Madsen)
2 af 2 Wasi hutler sig gennem tilværelsen i Italien og lever skiftevis på gaden og i tilfældige forladte huse. (Foto: PR)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen