Ulv dræbt af skud: Det skal der ske nu

En mand er sigtet og anholdt for at skyde en hunulv. Lige nu ligger den i København, hvor den bliver undersøgt fra hale til hoved. Vi advarer mod stærke billeder

Sådan ser den dræbte ulv ud. Foto: DTU Veterinærinstituttet
Sådan ser den dræbte ulv ud. Foto: DTU Veterinærinstituttet

En ulv blev mandag eftermiddag skudt og dræbt nær Ulfborg i den vestlige del af Jylland.

En 66-årig mand er anholdt og sigtet, mens kadaveret er blevet kørt til København, og nu er forskere fra Veterinærinstituttet i fuld gang med at undersøge den døde ulv.

Og den bliver gennemgået fra hale til hoved.

Det fortæller chefkonsulent Mariann Chrié til Ekstra Bladet.

- Vi har kigget på den på ydersiden i dag og fået taget røntgen. Lige nu arbejder Zoologisk Museum på at få skindet af, fordi det var meget fin kvalitet, og den eventuelt kan bruges til udstopning senere, siger Marian Chrié til Ekstra Bladet.

I morgen påbegynder Veterinærinstituttet arbejdet med at få ulven obduceret.

- Vi tager materiale ud til diagnostik samt DNA-undersøgelser. Vi skal selvfølgelig have fundet ud af, hvad sådan en ulv har af normale sygdomme og andre ting. På den måde får vi et sundhedstjek på bestanden derude, så derfor er det lidt vigtigt.

Artiklen fortsætter under billederne

Foto: Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho

Her er ulvens skudsår. Foto: DTU Veterinærinstituttet
Her er ulvens skudsår. Foto: DTU Veterinærinstituttet
 

- Samtidig sikrer vi forskningsmateriale til andre, som kunne være interesserede i den her ulv, siger Marian Chrié til Ekstra Bladet.

- Kan i sige noget om, hvor ulven er blevet ramt?

- Ja, den er blevet skudt i bugen (et område i ulvens mave red.). Her er et hul på tre gange tre centimer på den ene side. Nu tager vi også en tand ud for at få bestemt dens alder med sikkerhed, siger hun til Ekstra Bladet.

Sigtet og afhørt
Politiet modtog anmeldelsen mandag 16. april klokken 14.26 og rykkede ud til stedet. Her fandt politiet en ung hunulv, som var dræbt af skud.

- Anmeldelsen kom fra et vidne, der kort forinden havde set en mand komme kørende i bil til marken, affyre skud mod en ulv fra bilen og køre væk fra stedet igen.

Artiklen fortsætter under billedet

Et andet billede af skudsåret. Foto: DTU Veterinærinstituttet
Et andet billede af skudsåret. Foto: DTU Veterinærinstituttet
 

- På baggrund af vidneforklaringer kunne politiet hurtigt identificere ejeren af den bil, der var set og anvendt ved nedskydningen af ulven. Der er tale om en 66-årig mand fra lokalområdet, som efterfølgende blev sigtet og afhørt til sagen, skriver politiet.

Efterfølgende valgte politiet at beslaglægge både mandens våben og bil.

Manden nægter sig skyldig, men han er stadig sigtet i sagen, der lige nu bliver undersøgt nærmere af Veterinærinstituttet hos DTU.

Samtidig er politiet i gang med at undersøge, hvad manden helt præcist skal sigtes for.

- Det er på nuværende tidspunkt politiets vurdering, at der foreligger flere overtrædelser af Jagtloven og Artsfredningsbekendtgørelsen, men også andre bestemmelser kan være overtrådt, hvilket den kommende efterforskning vil vise, lyder det.

 Tilbage i 2015 nedlagde en ulv en hjort ved Kolding (Video: Ernst van Norde)

Ulvefrit Danmark: Vi tager afstand
Ekstra Bladet har tirsdag været i kontakt med den nystiftede organisation Ulvefrit Danmark, og de tager kraftigt afstand fra den slags metoder.

- Det er slet ikke i orden at overtræde loven på nogen måde. Vi tager kraftigt afstand fra den slags. Vi skal overholde loven, og hvis den bliver overtrådt, så skal man selvfølgelig straffes, siger formand Kim Paulsen til Ekstra Bladet.

- Men er det ikke netop den slags, I arbejder for?

- Nej. Vi tager afstand fra at skyde ulve og bryde loven. Vi går satser på faglighed og saglighed for at nå frem til et ulvefrit Danmark. Vi ønsker et land, hvor man ikke skal være utryg, når man går i naturen.

- Mange er bange for at møde en ulv i dag, og selvom mange siger, at de ikke er farlige, så har historien vist, at de sagtens kan slå ihjel, siger Kim Paulsen til Ekstra Bladet.

Politisk kamp
Ulvefrit Danmark blev dannet mandag aften på en stiftende generalforsamling, og de har ambitioner om at blive en landsdækkende organisation.

Ambitionen, at de politisk vil bekæmpe ulven, så den kan blive udryddet i Danmark.

I dag er ulven fredet af et EU-direktiv, men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har meddelt, at han vil søge opbakning i EU til at lempe reglerne.

Ministerens ambition er, at der skal være bedre muligheder for at regulere ulven.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen