Undersøgelseskommission: Passagerfly blev skudt ned med russisk missil

Det var et russisk missil, der skød et fly med 298 passagerer ned over Ukraine i 2014, hvor alle omkom. Det viser beviser, som netop er blevet fremlagt af en undersøgelseskommission

Det var et missil fra en russisk militærbrigade, der ramte passagerflyet MH17, da det styrtede ned over Ukraine i 2014. Video: AP

Det var et missil fra en russisk militærbrigade, der ramte passagerflyet MH17, da det styrtede ned over Ukraine i 2014.

Det har en undersøgelseskommission netop fremlagt på et pressemøde. Det er Wilbert Paulissen fra det hollandske National Politi, der har fremlagt undersøgelsen. 

Der var 298 passagerer ombord på flyet, da det styrtede ned. Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det blev ramt af missilet.

- Alle de biler, som blev brugt til at transportere missilerne, var en del af en konvoj, som tilhører en russisk bevæbnet brigade, siger Wilbert Paulissen på pressemødet.

Konvojen bestod ifølge undersølgelseskommissionen af seks pansrede missilkøretøjer, som forlod basen i Kursk den 23. juni 2014 - 20 dage før nedskydningen.

De blev transporteret på lastbiler, og deres vej sydpå blev dokumenteret af forbipasserende trafikanter, som optog billeder undervejs.

BUK-missil ramte fly
Derudover har kommissionen slået fast, at det var et såkaldt BUK-missil af typen 9M38, der ramte flyet.

Russiske myndigheder har hele tiden afvist, at de var involveret i nedskydningen af flyet. Brigaden, som ifølge de hollandske myndigheder skulle have skudt flyet ned, kom fra den 53 brigade.

I fire år har en undersøgelseskomité med repræsentanter fra fem forskellige lande forsøgt at finde ud af, hvem der skød flyet ned. Og de foreløbige konklusioner blev derfor fremlagt på et pressemøde torsdag formiddag.

Dog var det ikke alle beviser, som blev fremlagt.

- Vi vil ikke fortælle alt, hvad vi ved, fordi den 'anden side' skal ikke vide, hvad vi har, siger Wilbert Paulissen.

Alle blev dræbt, da flyet styrtede ned i juli 2014. Foto: AP
Alle blev dræbt, da flyet styrtede ned i juli 2014. Foto: AP
 

FAKTA: De dødeligste flyulykker i dette århundrede

 • 17. juli 2014
  298 personer omkommer, da et fly fra Malaysia Airlines, MH17, bliver skudt ned over Ukraine i sommeren 2014.
   
 • 19. februar 2003
  276 personer dør, da et militærtransportfly styrter ned i det sydlige Iran.
   
 • 12. november 2001
  260 personer er om bord på et fly fra American Airlines, som styrter ned i et boligområde i Queens i New York. Ud over de 260 i flyet mister fem personer ved nedstyrtningsstedet livet.
   
 • 8. marts 2014
  239 personer er om bord på et Malaysia Airlines-fly, MH370, som forsvinder på en flyvning fra Kuala Lumpur til Beijing. Flyet, der stadig ikke er fundet, menes at være forsvundet i Det Indiske Ocean.
   
 • 1. juni 2009
  Et fly fra Air France styrter ned i Atlanterhavet. Flyet er på vej fra Rio de Janeiro til Paris. 228 mennesker omkommer i ulykken.

Kilder: Ritzau

167 kommentarer
Vis kommentarer