Uro-betjenten Flemming fra 18. maj: - Jeg fik skylden for det hele

Står frem i tv-program og fortæller sin historie fra under og efter de voldsomme uroligheder

For 25 år siden spillede den daværende urobetjent, Flemming Sloth Andersen en aktiv rolle i politiets indsats med 18. maj urolighederne. Foto: Mogens Flindt
For 25 år siden spillede den daværende urobetjent, Flemming Sloth Andersen en aktiv rolle i politiets indsats med 18. maj urolighederne. Foto: Mogens Flindt

For 25 år siden udbrød de dengang værste uroligheder, der indtil da havde ramt Danmark. Politiet affyrede 113 skud mod ballademagere og demonstranter på Nørrebro, og siden fulgte i alt seks officielle undersøgelser, der skulle afdække forløbet.

I forbindelse med 25-års-dagen sender DR torsdag udsendelsen 'Skydeordren, der blev væk', som handler om forløbet under og efter urolighederne.

Blandt de medvirkende er den nu 58-årige Flemming Sloth Andersen, der dengang var uro-betjent og deltog i politiets indsats.

Arkivfoto: Jens Dresling Samfund Eks-betjent om Nørrebro 1993: Vi fik ordre til at skyde

Allerede dengang var hans portræt gentagne gange i medierne. På et billede, der gjorde ham herostratisk berømt, stod han i cowboy-jakke og med pistolen trukket.

- Det blev mig, som blev symbolet på 18. maj, fortæller han i dag i tv-programmet.

- Jeg fik jo skylden for, at det var mig, der havde startet alt det her.

Har ikke kunnet åbne munden før
Han fortæller, hvordan han dengang blev eksponeret vildt meget, og at der på den baggrund var et trusselsbillede - ikke så meget mod ham selv, men mere mod hans børn.

I dag lever han fortsat med psykiske mén, især PTSD, fortæller han i programmet.

- Men jeg har en historie, jeg gerne vil fortælle. Jeg har bare ikke kunnet åbne munden før nu, siger han.

Undersøgelserne af urolighederne har nemlig aldrig fået det samlede billede frem i lyset.

De  i Danmark hidtil mest voldsomme gadekampe mellem demonstranter og politi udbryder d. 18. maj 1993 på Nørrebro efter folkeafstemningen om tilslutning til den såkaldte Edinburgh-aftale.
Politiet affyrede for første gang i fredstid skud mod en menneskemængde - 113 skud i alt. 11 demonstranter og 20 politibetjente blev såret. Foto: Jens Dresling 112 Nyt vidneudsagn om 18. maj: Politiledelse var informeret om skydeordre

Den daværende politiledelse forklarede gentagne gange, at den ikke havde udstedt en skydeordre. Det nye i Flemming Sloth Andersens historie er, at han sammen med den daværende delingsfører for urobetjentene i området tog ind til et møde på Politigården, hvor den øverste ledelse af Københavns Politi var samlet.

Flemming Sloth Andersen fortæller i programmet, hvordan han sammen med delingsføreren nogle timer efter urolighederne ved det omtalte møde i detaljer fortalte politiledelsen om, at der var blevet givet ordre til at skyde. Ved mødet påtog delingsføreren sig endda ansvaret for ordren.

Og dermed skubber Flemming Sloth Andersens beretning til de forklaringer, der hidtil er kommet fra den øverste ledelse af Københavns Politi.

Den daværende politiledelse forklarede gentagne gange efterfølgende, at den ikke at havde udstedt en skydeordre.

I forbindelse med artiklen har Ekstra Bladet forsøgt at indhente en kommentar fra den nuværende ledelse af Københavns Politi, men her ønsker man ikke at kommentere sagen.