USA vil genoptage henrettelser efter 16 års pause

Der er allerede planlagt flere henrettelser, oplyser justitsministeren

Sådan ser et såkaldt dødskammer ud i et fængsel i Texas, hvor dødsstraffe også de senere år er blevet gennemført. Foto: AFP
Sådan ser et såkaldt dødskammer ud i et fængsel i Texas, hvor dødsstraffe også de senere år er blevet gennemført. Foto: AFP

USA's regering vil efter 16 års pause genoptage henrettelser på føderalt plan.

Fem henrettelser af dømte drabsmænd er planlagt, siger justitsminister William Barr.

Den første af de fem henrettelser skal efter planen finde sted den 9. december, skriver nyhedsbureauet dpa. De fire andre dødsdømte vil blive henrettet i de følgende uger, fremgår det af en meddelelse fra justitsministeriet.

Flere henrettelser vil blive fastsat på et senere tidspunkt, skriver justitsministeriet. 

- Vi skylder ofrene og deres familier at gennemføre den straf, som vores retssystem har idømt, lyder det i en udtalelse fra Barr.

Præsident Donald Trump har gentagne gange talt for strengere straffe for voldsforbrydelser.

Beslutningen om at genoptage henrettelser vil kun gælde inden for det føderale retssystem.

De enkelte amerikanske stater bestemmer selv, om de vil gøre brug af dødsstraf i deres retssystemer. Det er der flere af dem, der gør.

Ikke set siden 2003
På føderalt plan er ingen blevet henrettet siden 2003. Men tiltalte er stadig blevet idømt dødsstraf, selv om denne form for straf var suspenderet.

I 2014 beordrede præsident Barack Obama justitsministeriet til at foretage en gennemgang af dødsstraf og de problemer, der var med at bruge dødelige indsprøjtninger ved henrettelser.

Det førte til, at henrettelser i praksis blev helt indstillet.

Justitsministeriet meddeler torsdag, at gennemgangen nu er fuldført, og at henrettelserne kan genoptages, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge Huffington Post har 21 stater i USA allerede afskaffet dødsstraf. Senest i staten New Hampshire, som forbød henrettelser i januar 2019.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere