Våben med unik historie: Nu er mand fundet

Politiet efterlyste i fredags en ældre herre, der havde afleveret nogle våben med en helt speciel historie under frit lejde-aktionen

Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto.
Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto.

Det var skydevåben med en - viste det sig - helt speciel historie, der i sidste uge blev indleveret til Nordsjællands Politi under frit lejde-aktionen, der varer juni måned ud.

De to pistoler og en revolver blev afleveret af en ældre herre på cirka 90 år, og det stod hurtigt klart, at våbnene havde en historie fra tiden omkring 2. verdenskrig, som Nationalmuseet udviste særlig interesse for.

Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto. 112 - 9. jun. 2017 - kl. 12:53 Efterlyser ældre herre: Afleverede helt specielle skydevåben

Eftersom hele ideen med frit lejde-aktionen er, at folk straffrit - og anonymt - kan aflevere deres ulovlige våben til politiet, vidste politiet ikke, hvem manden var. De valgte i fredags at efterlyse den ældre herre, så de kunne formidle kontakt mellem ham og Nationalmuseet.

Det gav pote.

Den ældre mand har meldt sig i går søndag efter at have set efterlysningen, oplyser Jesper Ensbye, Nordsjællands Politi i følge Tv2Lorry.

- Han vil gerne fortælle Nationalmuseet om historien bag våbnene, siger Jesper Ensbye.

Særligt en af historierne er Nationalmuseet interesseret i. Manden havde vedlagt en seddel med de tre våben, da han afleverede dem på politistationen. Her stod der, at en en af pistolerne stammede fra en begivenhed den 6. maj 1945, hvor en tysk officer kastede den fra sig på havnekajen i Helsingør i forbindelse med kapitulationen. Den beretning vil museet gerne høre mere.

- Det er helt specielt, at vi har en person, som selv har oplevet og kan fortælle mere om den historie, der knytter sig til så gamle våben, lød det fra Nordsjællands Politi til Ekstra Bladet i fredags.


Vicepolitiinspektør James Keiwe fremviser nogle af de mange våben danskerne har indleveret. Video: Mogens Flindt

Læs meget mere herunder om specielle og mærkelige våben under frit lejde-aktionen:

En borger indleverede to udhulede bøger, som skjulte pistoler. Politifoto Krimi Frit lejde: Her er danskernes hemmelige våben