'Vanvittig opfinder buret inde': Peter Madsen-dom går verden rundt

Medier over hele verden reagerer på Peter Madsens livstidsdom

Se Peter Madsen få sin dom her - og hør forsvarsadvokat Mette Grith Stage, tidligere souschef i Rejseholdet Kurt Kragh og Ekstra Bladets kriminalredaktør, Mette Fleckner, analysere sagen (Producer: Martin Lorentsen)

Onsdag klokken 13 blev der sat foreløbigt punktum for en af Danmarkshistoriens mest omdiskuterede drabssager nogensinde, da Peter Madsen i Københavns byret blev kendt skyldig i planlagt drab på den svenske journalist Kim Wall.

En drabssag, der ikke kun har trukket overskrifter i Danmark, siden Peter Madsen 11. august 2017 blev reddet i land - men i hele verden. Og den længe ventede dom har også fået alverdens medier til at gå i dybden med ubådsagen på dommens dag. 

Flere af verdens største medier har kørt onsdagens domsafsigelse helt i top på deres hjemmesider. Amerikanske CNN, tyske Frankfurter Allgemeine og Australske News.com kører alle 'breaking' på nyheden om ubådssagens foreløbigt endelige afslutning.

Overskriften på nyheden hos CNN lyder således:

'Kim Walls morder: Den danske opfinder Peter Madsen får livstidsdom'.

Den britiske tabloidmedie The Sun kalder ligefrem Peter Madsen for den vanvttige opfinder med overskriften:

'Vanvittig opfinder buret inde'.

Sagen har gjort Peter Madsen til et navn, der vækker genklang rundt om på kloden, og interessen for domsafsigelsen har været enorm. Engelske The Guardian skrev eksempelvis kort før, dommen skulle afsiges:

'Alle følger det: Millioner grebet af Kim Walls mordsag som dommen nærmer sig'.

Artikel fortsætter under billedet ...

Franske Le Monde var til stede foran Københavns byret, da anklager Jakob Buch Jepsen kommenterede dommen. Foto: Mogens Flindt
Franske Le Monde var til stede foran Københavns byret, da anklager Jakob Buch Jepsen kommenterede dommen. Foto: Mogens Flindt

'Pervers psykopat'
Andre medier som franske Le Monde fokuserer på, at psykiaterne vurderer Peter Madsen til at være en dyssocial person, der koldblodigt kunne have planlagt mordet på Kim Wall. De skriver blandt andet, at han i årevis har formået at bedrage sine omgivelser i artiklen:

'Peter Madsen, en dansk galeforsker med en psykopatisk tendens'.

Det er især de mange snuff-film, der er fundet på Peter Madsens computer og hardiske, som har været med til at tegne et billede af ubådskaptajnen som en person med psykopatiske træk. Selv har Peter Madsen over for en veninde betegnet sig som en kærlig psykopat, der ser de makabre sex-videoer af en anden årsag.

- Det er ikke seksuelt. Jeg ser disse videoer for at græde og opleve følelser, har han tidligere sagt til sit forsvar under retssagen.

Hvad er livstid i Danmark?
Et andet gennemgående tema i forbindelse med dommen har været begrebet livstid, der i Danmark ikke har samme betydning som i eksempelvis USA og England.

Britiske BBC forklarer sine læsere, hvad livstid i Danmark egentlig betyder med en henvisning til en anden stor drabssag:

´Teoretisk betyder det, at livstidsdømte i virkeligheden ikke afsoner hele dommen. Palle Sørensen (dansk mand, der dræbte fire politimænd i 1965 red.) blev eksempelvis løsladt efter 32 år'.

De skriver også, at en gennemsnitlig dom for mord ligger på omkring 16 år i Danmark, hvor straffen er noget hårdere i England.

Peter Madsen valgte umiddelbart efter domsafsigelsen at anke.

Læs mere om livstidsdommen til Peter Madsen her.

Her ses Jens Falkenberg, efter han var inde og afgive vidneforklaring i retten 112 - 25. apr. 2018 - kl. 15:52 Madsens ven: Han har gjort noget utilgiveligt