Var det nødværge, da Patrick blev skudt? Her er rettens kendelse

67-årig er skyldig i drabsforsøget på Patrick Aulum-Pedersen, siger retten i Lyngby

Her møder Patrick Aulum-Pedersen to af de tre betjente, der reddede ham efter skyderiet. (VIDEO: LOKALAVISEN.DK)

Retten i Lyngby, Ekstra Bladet

Et nævningeting ved retten i Lyngby har netop afsagt kendelse om skylden i sagen mod en 67-årige husejer fra Birkerød, der natten mellem den 5. og 6. december sidste år skød Patrick Aulum-Pedersen i maven med sit jagtgevær i den tro, at han var en hjemmerøver, som var ved at trænge ind i huset.

Retten har nu slået fast, at den 67-årige ikke handlede i lovlig nødværge, da han på 2,5 til 3,5 meters afstand affyrede et skud fra hoften med jagtgeværet mod hullet i kælderdøren, hvor den dengang 26-årige mand netop havde knust ruden.

Derfor er den 67-årige kendt skyldig i drabsforsøg. Han kan nu se frem til en fængselsstraf, som der senere i dag skal procederes om.

Patrick Aulum-Pedersen var fuld efter et julefrokost med sit firma. Han gik forkert i sin brandert og blev skudt af en husejer, der frygtede et nyt hjemmerøveri. (Foto: Lokalavisen.dk) 112 - 7. okt. 2015 - kl. 11:09 Anklager: Det her er ikke USA, Patrick blev ikke skudt i nødværge

Patrick Aulum-Pedersens mor, Mette, brød grædende sammen af lettelse, da skyldkendelsen var faldet. Den 67-årige, der har tre voksne børn, var ikke synligt berørt over rettens afgørelse.

- En mand, der angriber
Det var et enigt nævningeting, tre juridiske dommere og seks nævninger, der fandt den 67-årige skyldig. Retten mente, at han havde forsæt til at skyde Patrick Aulum-Pedersen og afviste den 67-åriges forklaring om nødværge.

Retten mente heller ikke, at den 67-årige kunne være straffri, fordi han havde overskredet grænsen for lovlig nødværge på grund af skræk og ophidselse i situationen.

- Vi har set på hele forløbet, der ikke er en handling, som passer på en mand, der er skrækslagen. Det er en mand, der angriber, og derfor kan han ikke være straffri, sagde retsformanden.

Se også: Mor sendte ambulancen til sin skudte søn

Den 67-årige er også fundet skyldig i ikke at have opbevaret sine fem jagtvåben, to jagtrifler og tre haglgeværer samt 185 haglpatroner og 125 riffelpatroner i et sikret våbenskab. De mange våben lå frit fremme i hans villa i Birkerød.

Retten lagde vægt på, at den 67-årige velovervejet tog sit jagtgevær, ladede det, låste døren til kælder-trappen op, gik derned og da han så en skikkelse ved kælderdøren trådte han frem til to-tre meters afstand og affyrede skuddet.

Patrick Aulum-Pedersen var fuld efter et julefrokost med sit firma. Han gik forkert i sin brandert og blev skudt af en husejer, der frygtede et nyt hjemmerøveri. (Foto: Lokalavisen.dk) 112 - 5. okt. 2015 - kl. 14:41 Vidner: Patrick var truende og aggressiv, inden han blev skudt

Dommerne godtog dermed slet ikke den 67-åriges forklaring om, at han var rædselsslagen og fik et deja-vu fra det brutale hjemmerøveri, som han var udsat for i 2011, hvor tre østeuropæere brød ind gennem den samme kælderdør og mishandlede ham i hovedet med en hammer og et koben.

Anklager og forsvarer er nu gået i gang med deres procedurer om, hvor lang en straf den 67-årige skal have. Han har et dårligt helbred med hjertesvigt og KOL og omstændighederne ved drabsforsøget vil formentlig trække i formildende retning. Som udgangspunkt straffes drabsforsøg ellers med seks års fængsel.

Senioranklager Kenn Jørgensen siger, at udgangspunktet for straffen til den 67-årige skal være de seks års fængsel, men at retten bør overveje, om der er formildende omstændigheder, især at situationen blev udløst af, at Patrick Aulum-Pedersen uretmæssigt trængte ind på den 67-åriges ejendom.

Kenn Jørgensen siger, at den 67-åriges dårlige helbred ikke har betydning for strafudmålingen, men kan få betydning, hvis han søger om benådning af helbredsmæssige årsager.

Anmoder om betinget straf
Forsvarer Malene Palludan anmoder om rettens mildeste straf - og en betinget dom. Hun mener, at drabsforsøget skete under stærk sindsbevægelse set i lyset af det tidligere hjemmerøveri, han var udsat for i 2011.

- Vi har en ældre herre, der tidligere har været udsat for hjemmerøveri, og som ender i en rigtig dum situation. Retten har vurderet, at han handlede uforsvarligt og ikke i nødværge, men der er ingen grund til at sætte denne ældre mand i fængsel, siger Malene Palludan.

artiklen opdateres....

Patrick Aulum-Pedersen var fuld efter et julefrokost med sit firma. Han gik forkert i sin brandert og blev skudt af en husejer, der frygtede et nyt hjemmerøveri. (Foto: Lokalavisen.dk) 112 - 5. okt. 2015 - kl. 11:51 Vækket på hospitalet af mor: - Du er blevet skudt

 

112 - 5. okt. 2015 - kl. 10:06 Husejer troede, det var hjemmerøveri: - Jeg har skudt for at redde mit liv