Victor glemte at slette overset radikaliserings-værktøj på sin computer

Victor Kristensen, som drog i hellig krig for Islamisk Stat, havde musik på sin computer, der opfordrer til jihadisme. Et overset rekrutteringsmateriale, mener professor i koran- og islamstudier

Hvordan lyder sangene, der opfordrer til hellig krig? Det kan du blandt andet høre i klippet. (Video/redigering: Julie Nolsöe) OBS: VIDEOEN INDEHOLDER VOLDSOMME OPTAGELSER.

For tre år siden drog Victor Kristensen i hellig krig for Islamisk Stat og vendte aldrig hjem.

I en mail til sine forældre skrev han, at han ville leve og dø for Allah, og det fuldendte han, da han sprængte sig selv i luften under et angreb på den irakiske hær i efteråret 2013.

I TV 2-dokumentaren 'Victors hellige krig - fra højskoleelev til hellig kriger' står Victors mor frem og fortæller sin historie om Victors liv før og efter mødet med Islam. På et tidspunkt i dokumentaren fortæller formanden for Grimhøjmoskeen i Aarhus, at ingen havde radikaliseret Victor eller fortalt ham om jihad.

Men noget materiale på Victors computer viser noget andet. For selvom Victor systematisk havde slettet alt på sin computer inden afrejse, var der efterladt sange, der opfordrer til jihadisme. Sangene er overset rekrutteringsmateriale, mener professor i koran- og islamstudier.

Ingen guitarsolo
Fængende rytmer, bragende bas og tonerne fra en guitar er ikke sjældent i meget af den musik, som vi lytter til. Men sådan er det ikke med den religiøse, islamiske musik nashid, som hovedsagligt består af mandestemmer, der opfordrer til hellig krig. Den slags musik havde Victor Kristensen på sin computer, inden han i 2013 drog i krig for Islamisk Stat.

- Nashids bliver brugt i et enormt stort omfang. Offentligheden har helt overset den del af det rekrutteringsmateriale, som Islamisk Stat har produceret, hvor man i stedet har fokuseret på voldsvideoer, siger Thomas Hoffmann, som er professor i koran- og islamstudier.

Sangen på Victors computer
I dokumentaren afspiller Victors mor en sang, som ligger på sønnens computer. Sangen er en nashid, som udelukkende består af melodiske mandestemmer på arabisk. I et udsnit af teksten er budskabet meget direkte, som oversat i TV 2-dokumentaren:

'Hvis du vil, kan du være blandt martyrer - med våben og det hårde stål - spræng det i luften og brænd det op - skær halsen over stykke for stykke - åh martyr'.

Thomas Hoffmann den slags sange, som Victor havde liggende på sin computer:

- Denne type sange hedder nashid, og de er meget populære i salafistiske og jihadistiske kredse. Det er a capella sange, som tit rummer jihadistiske budskaber.

Det er ofte mænd, der synger nashids, og som regel er de ikke ledsaget af egentligt musik. Den strenge salafistiske form for islam, fordømmer nemlig især musikinstrumenter.

'Victors valg' er en bog af Lone Kristensen, hvis søn Victor døde under selvmordsaktion for Islamisk Stat.
'Victors valg' er en bog af Lone Kristensen, hvis søn Victor døde under selvmordsaktion for Islamisk Stat.
 

Målet med Nashid
Nashids karakteriseres ofte med, at de har religiøse budskaber, og de bliver blandt andet brugt som rekrutteringsmateriale af Islamisk Stat, som også producerer en del af sangene.

- Målet med nashid er at opfordre til Jihad, og til at være modig og at kæmpe. Teksterne kan handle om, at man kæmper mod undertrykkerne, og at man ikke er bange for at gå i døden. På den måde har de en meget heroiserende lyrik med en islamisk drejning.

Tidligere er sangene blevet sunget inden for salafistiske kredse, men siden har Islamisk Stat produceret mange nashids, som også er blevet lagt op på Youtube med videoer til.

- Videoerne kan næsten have sådan et 'World of Warcraft' design. Det kan blandt andet forklares med, at Islamisk Stat prøver at tiltrække nogle af de typer unge mennesker, som har beskæftiget sig med computerspil, og på den måde igennem heroismen forbinde de unge til jihadismen, siger Thomas Hoffmann til Ekstra Bladet.

Nashids udvikling
Hvis nashids ikke har et religiøst budskab, så bliver de fordømt. Det betyder også, at der findes sidegenrer af nashids, der indeholder musik, som ikke er anerkendt af Islam.

- Det svinger, hvor direkte teksterne er. Men lige præcis det her med at skære halsen over - det er ret grafisk. Andet har et mere lyrisk og højstemt karakter, men ikke mindre blodigt og voldsparat. Det handler stadig om martyrdød, siger Thomas Hoffamnn om nashid.

- En del af nashids har ikke været voldelige. Tidligere var det bare meget konservative muslimer, der sang religiøse sange, som ikke nødvendigvis havde jihadistisk indhold, siger Thomas Hoffmann, mens han påpeger, hvordan Islamisk Stat bruger sangene:

- Islamisk Stat står for den mere salafistiske del af sangene. Det er ikke kun Islamisk Stat, der bruger dem nu - det er en længere tradition, men i øjeblikket har sangene fået mere opmærksomhed internt i visse miljøer.

1 af 2 
2 af 2 Victor Kristensen til højre. (Foto: TV 2)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere