Vild stigning i knivstikkerier: Her er politiets forklaring

Kniv-boom i storbyerne: Særligt København er hårdt ramt, men også Østjyllands Politi melder om stigning i anmeldelser om kniv-vold

Københavns Politi har adskillige gange i løbet af de seneste år måtte rykke ud til knivstikkeri. I de fleste tilfælde er gerningsmanden blevet anholdt. (Foto: Kenneth Meyer)
Københavns Politi har adskillige gange i løbet af de seneste år måtte rykke ud til knivstikkeri. I de fleste tilfælde er gerningsmanden blevet anholdt. (Foto: Kenneth Meyer)

Antallet af knivoverfald i de to største danske byer er steget voldsomt over de seneste fem år. Det viser tal fra Københavns og Østjyllands Politi.

I 2010 havde de to politikredse henholdsvis 55 og 26 anmeldelser, hvor en kniv var involveret - herunder vold, drabsforsøg og drab. I 2014 lød de tal på henholdsvis 133 og 49 - altså mere end en fordobling på blot fire år i de to politikredse.

Ser man på København nærmer det sig en tredobling - og alt tyder på, at kurven ikke knækkes i 2015. Frem til 31. juli er der registreret 82 anmeldelser, hvilket - hvis udviklingen fortsætter - betyder, at vi i år lander på omkring 140 anmeldelser om knivstikkeri.

Se stigningen i københavnske knivstikkerier i grafen herunder:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Kniv er mere accepteret
Stigningen skyldes ifølge Rasmus Bernt Skovsgaard, som er leder af lokalpolitiet i København, blandt andet den eskalerende bandekonflikt.

- Der er ingen tvivl om, at bandekonflikten er medvirkende, siger han med henvisning til de mange grupperinger i Københavnsområdet, der i deres stridigheder bruger både knive og skydevåben.

Men han peger også på, at det er blevet mere 'almindeligt' at gå med kniv.

- Vi oplever en tendens til, at det er blevet mere accepteret at gå med kniv, og at folk, der slås i byen, trækker kniven hurtigere, end vi har set det tidligere, siger Rasmus Bernt Skovsgaard og tilføjer, at det har gjort risikoen for knivoverfald større.

Brian Boris var millimeter fra at miste livet, da han blev stukket med en kniv i halsen og hovedet under et banalt værtshusskænderi. (Privatfoto) Plus Vild stigning i knivstikkerier: Jeg var millimeter fra døden

Det bakkes op af Marianne Beck Andersen, der er kommunikations- og analysechef hos Det Kriminalpræventive Råd.

- I rocker- og bandemiljøet er det ofte nemmere at få fat i og gå med en kniv end med et skydevåben, siger hun og tilføjer:

- Dertil kommer, at der i et vist omfang ligeledes florerer knive i det almindelige natteliv. Og har man kniven med, så øger man risikoen for, at den bliver brugt.

Myte skal aflives
Som en af forklaringerne på, at flere tager knive med i byen, peger Det Kriminalpræventive Råd på en undersøgelse fra 2013, der viser, at hver 3. ung tror, at ’en del til alle’ har en kniv med i byen.

Det er naturligvis langt fra virkeligheden, men frygten for, at andre har kniv på sig, får flere unge til at bevæbne sig for en sikkerheds skyld.

- Så hvis vi kan få aflivet den myte, tror vi på, at vi kan forhindre en del knivstikkerier på den front, siger Marianne Becker Andersen.

Nattelivs-indsats hjælper
Knivvold i nattelivet er dog en kurve, Københavns Politi har stor fokus på at få knækket - og det ser ud til, at indsatsen har effekt.

- Vi har oplevet et fald i antallet i Københavns Indre By, altså der hvor rigtig mange mennesker går i byen, efter vi har styrket indsatsen i nattelivet, fortæller Rasmus Bernt Skovsgaard med henvisning til kampagnen Trygt Natteliv, som er et samarbejde mellem flere instanser i Københavns Kommune.

Knive i nattelivet: Politiets indsats til fods har hjulpet i København, fortæller lederen af lokalpolitiet. (Foto: Thomas Borberg)
Knive i nattelivet: Politiets indsats til fods har hjulpet i København, fortæller lederen af lokalpolitiet. (Foto: Thomas Borberg)
 

Fra politiets side betyder det blandt andet øget patruljering til fods i udvalgte weekender. Og det mere synlige, uniformerede politi betyder tilsyneladende, at flere gemmer knivene væk.

Således beretter Københavns Politi, at antallet af anmeldelser af vold med kniv eller slagvåben i Indre By er blevet reduceret med 40 procent, hvis man sammenligner oktober sidste år med samme måned i år.

- Når vi er til stede, så falder der ro på. Derfor er det en indsats, vi prioriterer og skal blive ved med at prioritere, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

Jager nye løsninger
- Men trods succes i nattelivet ser det jo fortsat ud til, at tallene fra 2015 kommer til at følge den støt stigende kurve?

- Ja, og det er ikke tilfredsstillende, men det er noget, vi er opmærksomme på. Vi er altid på jagt efter nye måder at gribe tingene an på, for vi kan jo bare konstatere, at det er uacceptabelt, at tallene ser ud, som de gør, siger lokalpoliti-lederen.

Se stigningen i østjyske knivstikkerier i grafen herunder:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Hos Østjyllands Politi har man ikke set nærmere på, hvad stigningen i knivstikkerierne skyldes, men oplyser dog, at der oftest er tale om folk, der kender hinanden og ikke tilfældig knivvold i nattelivet.

Der er heller ikke tale om en stigende aktivitet i bandegrupperingerne, som forklaringen lyder på i København.

1 af 2 (Modelfoto: Thomas Lekfeldt)
2 af 2 Københavns Politi har adskillige gange i løbet af de seneste år måtte rykke ud til knivstikkeri. I de fleste tilfælde er gerningsmanden blevet anholdt. (Foto: Kenneth Meyer)