Vivi dræbt af sindssyg beboer: Stemmer befalede ham at slå ihjel

Kræves dømt til anbringelse på ubestemt tid efter drabet på 57-årige sosu på bostedet Lindegården

Vivi Nielsen, 57, nåede at sige, hvem der stak hende, før hun gled ind i bevistløsheden. Privatfoto.
Vivi Nielsen, 57, nåede at sige, hvem der stak hende, før hun gled ind i bevistløsheden. Privatfoto.

En dom til anbringelse på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid er anklagerens krav, når retssagen om drabet på den 57-årige sosuassistent Vivi Nielsen på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde starter mandag.

Den 31-årige psykisk syge beboer har erkendt, at han stak Vivi Nielsen i ryggen med en 23 centimeter lang køkkenkniv den 25. marts sidste år, men han benægter, at det meningen, at Vivi Nielsen skulle dø af knivstikket.

Anklager Marie Hansen vil have den 31-årig dømt for overlagt drab, men da han er erklæret for sindssyg, kan han ikke straffes.

Vivi Nielsen blev ramt af et enkelt kraftigt knivstik, og hun døde af forblødning, da knivstikket ødelagde vener, mavesæk og lever.

Foruden drabet er den 31-årige tiltalt for to voldsepisoder, der skete i januar og februar 2016. Den 6. januar overfaldt han, ifølge tiltalen, en butikselev i Fakta i Roskilde med et knytnæveslag, så eleven faldt omkuld.

Se også: Vivis sidste ord: 'Det var ham, der gjorde det'

Den 18. februar sparkede han, ifølge tiltalen, en anden beboer på Lindegården i hovedet.

Vivis sidste ord
Vivi Nielsen, der havde arbejdet i godt 25 år på Lindegården, gik alene ind i medicinrummet på institutionen, da den 31-årige målrettet gik hen til hende, viser video-overvågning fra gangen.

Han havde en lang kniv i hånden og gik ind i rummet til Vivi Nielsen og stak hende skråt bagfra.

Vivi Nielsen nåede at trykke på sin overfaldsalarm, inden hun faldt om. Da personalet var løbet til, sagde hun: 'Det var (navnet), der gjorde det', inden hun mistede bevidstheden.

Kollegerne så, at hun blødte fra siden, og da de hev op i hendes bluse, blev det store stik tydeligt for dem.

- Jeg blev overrasket over, hvor langt kniven gik ind, sagde den sigtede i grundlovsforhøret dagen efter drabet.

Se også: 30-årig stak kvinde ned: 'Stemmerne sagde, jeg skulle slå ihjel'

Han forklarede dengang, at 'stemmer' havde beordret ham:

- Jeg hørte stemmer, som sagde, at jeg skulle slå nogen ihjel, sagde han i retten.

- Det var ikke meningen
Han havde hørt stemmer hele dagen. Han havde sniffet et halvt gram amfetamin, men stemmerne stoppede ikke.

- Jeg gjorde det, fordi jeg ikke fik den behandling, jeg gerne ville have. Jeg er sindssygt ked af, hvad jeg har gjort. Det var ikke min mening at gøre det. Jeg kan ikke forstå det, sagde han under grundlovsforhøret.

Vivi Nielsen blev kørt direkte til Køge Sygehus, hvor hun fik flere hjertestop undervejs. Klokken 22.30 måtte lægerne erklære hende død, fordi hun havde mistet så meget blod.

– Vi har spurgt psykiatrien, om det skulle komme så langt, at han slår en af os ihjel, før de gør noget, siger faderen til
 den 21-årige psykisk syge mand, der er sigtet for drabsforsøg efter skyderi på Kulsbjerg Skole. (Foto: Per Rasmussen) Krimi Tre på ét døgn: Når psykisk syge går amok

Den 31-årige mand havde boet på Lindegården i omkring halvandet år. Centret består af lejligheder, som beboerne frit kan gå ind og ud af.

Cirka to uger før drabet blev han tvangsindlagt, fordi han havde truet personalet verbalt. Han blev indlagt i nogle dage på røde papirer, hvilket betyder, at man fandt ham farlig for sig selv og sine omgivelser.

Dengang fandt personalet en brødkniv hos manden, som man konfiskerede.

To dage før drabet tilkaldte personalet på Lindegården politiet, fordi manden gik rundt og fægtede med en stor kniv. Politiet gennemsøgte hans værelse, men fandt ikke kniven.

artiklen fortsætter under billedet

Drabet på Lindegården var det femte på medarbejdere i psykiatrien. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
Drabet på Lindegården var det femte på medarbejdere i psykiatrien. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
 

Kniven, som Vivi Nielsen blev dræbt med, havde den tiltalte stjålet fra en isenkræmmer.

Under retssagen i Roskilde skal der afhøres otte vidner. Det er blandt andre de kolleger, som var på vagt sammen med Vivi Nielsen. Retssagen kører mandag og tirsdag, men også torsdag er afsat, hvis tidsplanen ikke holder.

Se også: Vivi blev dræbt med køkkenkniv: Smerteligt, tragisk og helt uacceptabelt

Drabet på Vivi Nielsen var det femte drab begået af psykisk syge på bosteder, og fik debatten om personalets sikkerhed til at blusse op.

Statsministeren tog drabet op i sin nytårstale:

- I marts blev en social- og sundhedsassistent stukket ihjel, da hun passede sit arbejde. I december blev en politibetjent dræbt, mens han udførte sit arbejde. Det er smerteligt. Tragisk. Og helt uacceptabelt, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Forud for nytårstalen havde Mia Kristine Hansen og kollegaerne på Lindegården indrykket en helsides annonce i Politiken, hvor de opfordrede Lars Løkke Rasmussen til at Vivis død ikke blev forgæves. At han huskede den dræbte kvinde.

- Jeg vil sige, at jeg blev meget rørt og glad for at opleve at Lars Løkke har lagt mærke til vores opråb. Det ved jeg, at Vivis familie også blev. Det er endnu et skridt på vejen til at politikerne begynder at tage det der skete og de problematiske arbejdsvilkår vi har alvorligt. At det nu er så voldsomt og alvorligt det der sker i det offentlige, lød det fra Vivis tidligere kollega.

Ekstra Bladet følger retssagen i retten i Roskilde mandag.

Skærm

Hent flere
Hent flere