Voldsom brand på plejehjem: To personer omkommet

To ældre kvinder er omkommet i en voldsom brand på et plejehjem fredag eftermiddag

To personer er omkommet i en brand på et plejehjem i Allingåbro. Foto: Ernst Van Norde

En brand på et plejehjem i Allingåbro har kostet mindst to ældre kvinder livet, oplyser Østjyllands Politi.

Klokken 17:36 fik politiet anmeldelsen om brand på Plejecenter Farsøhthus, hvorefter de rykkede hurtigt ud med Beredskabsstyrelsen. Her fik man hurtigt branden under kontrol, men det var ikke tids nok.

Det er to beboere fra plejehjemmet, der er omkommet i branden, skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse. De opholdt sig begge i deres hjem, da branden opstod.

Den ene af de omkomne er en 91-årig kvinde. Hendes pårørende er underrettet. Den anden er en 93-årig kvinde, hvis pårørende politiet senere på aftenen også kom i kontakt med. Det oplyser Jeanette Rasmussen, der er pressemedarbejder i Østjyllands Politi, til Ekstra Bladet fredag aften:

- Alle er underrettet, og branden er slukket. Det var personalet, der opdagede branden, og de ringede så 112 med det samme. Situationen er nu, at en fløj er brændt ned.

Artiklen fortsætter under billedet.

Både personale og beboere på plejehjemmet har fået krisehjælp af psykologer på stedet. Foto: Ernst Van Norde
Både personale og beboere på plejehjemmet har fået krisehjælp af psykologer på stedet. Foto: Ernst Van Norde

Flere svært tilskadekomne
De første meldinger gik på, at der udover de to omkomne skulle være flere tilskadekomne under branden. Myndighederne bekræfter, at en 95-årig kvindelig beboer er svært tilskadekommen. Hun er fløjet til Skejby Sygehus med en redningshelikopter, der blev sendt mod Djursland fra Aarhus med det samme, der kom meldinger om branden.

Hendes tilstand er fortsat uvis, mens to kvinder på 87 og 89 år blevet kørt på skadestuen på grund af røgforgiftning. De er begge uden for livsfare.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl kunne fredag aften fortælle til Ekstra Bladet, at der var tale om en brand af meget alvorlig karakter. Branden var så voldsom, at foruden politi, redningshelikopter og ambulancer, blev det Kommunale Krisestab også involveret.

- Det er meget, meget alvorligt. Fire boliger er berørt af branden, men vi har fået den under kontrol. Vi tager hånd om de meget berørte medarbejdere, der selvfølgelig er rystet over situationen, berettede beredskabsdirektøren ved 20.30-tiden.

Han kunne på daværende tidspunkt ikke sige noget om, hvor branden opstod, eller hvor stor en del af plejehjemmet, der har været berørt af branden.

Efterfølgende meldinger fra Østjyllands Politi lød ved 20.30-tiden fredag, at der ikke umiddelbart ligger en kriminel handling bag branden.  

Her ramte tragedien også

November 2000: En 69-årig kvinde brænder ihjel på sin sofa i en plejebolig i Odense.

November 2000: En 83-årig kvinde dør efter en brand på et plejehjem i Hillerød. Det menes, at et stearinlys har fået fat i kvindens bluseærme.

Juli 2003: Syv ældre og to ansatte fra et plejehjem nær Silkeborg bliver dræbt, da deres minibus støder sammen med en modkørende lastbil og bryder i brand.

Februar 2004: 14 ældre brænder inde på et plejehjem i Skotland. Efterfølgende viser det sig, at stedet mangler en brugbar evakueringsplan, der kunne have reddet mange liv.

April 2004: En 89-årig mand dør efter en brand på et plejehjem tæt på Aarhus.

Februar 2006: En 71-årig mand dør under en brand på et plejehjem i Lundeborg på Fyn. En glød fra en cigaret menes at være grunden til, at mandens tøj blev antændt.

Maj 2006: En 69-årig kvinde dør på et plejehjem i Nykøbing Falster, hvor branden sandsynligvis opstår efter rygning.

September 2006: En 67-årig dør under en brand på et plejehjem i Hesselager på Fyn. Branden er meget voldsom, og flere andre ældre og ansatte bliver indlagt til observation for røgforgiftning.

December 2006: En 95-årig kvinde dør under en brand på et plejehjem i Nykøbing Falster. En glød fra en cigaret antændte den stol, som kvinden sad i.

Februar 2008: 11 dør i en brand på et plejehjem i den østrigske by Egg. Det er landets værste brand i 20 år.

Juni 2008: En 78-årig kvinde dør på et plejehjem på Amager, efter hun har tabt en cigaret på et tæppe, der lå foran hende. Det menes, at hun er faldet i søvn, hvorefter branden er opstået.

December 2008: En 70-årig kvinde brænder ihjel på et plejehjem i Aalborg. Et stearinlys har antændt hendes tøj.

August 2009: Otte ældre dør i en brand på et plejehjem i den belgiske by Melle.

April 2010: Et plejehjem i Allerød udbrænder og en 73-årig kvinde mister livet. Fire beboere, to betjente og en brandmand observeres efterfølgende for røgforgiftning på hospitalet.

Januar 2011: En 74-årig kvinde dør, efter der er udbrudt brand i hendes værelse på et plejehjem i Hellerup. Brandårsagen er sandsynligvis rygning.

December 2014: En 76-årig kvinde dør, efter der er udbrudt brand i hendes værelse på et plejehjem på Amager.


Psykologer på stedet
I timerne efter branden har krisepsykologer været på stedet for at tage hånd om beboere, pårørende og ansatte. Sent fredag aften var de fortsat i gang med at hjælpe de berørte ved plejehjemmet.

- Beboerne og de ansatte, der er derude, får hjælp. Det er tragisk, så det hele skal gøres i et roligt tempo, fortæller Jeanette Rasmussen fra Østjyllands Politi.

Myndighederne blev hurtigt klar over, at konsekvenserne ved branden var så voldsomme, at man foruden krisepsykologer også var nødt til at etablere en beredskabsplan. En sådan plan bliver kun lagt, når der er tale om ekstraordinære omstændigheder, hvor krisehåndtering er påkrævet.

Ulrik Bach kom på overarbejde, da han skulle lave mad til de hårdtprøvede brandfolk, ansatte og beboere. Foto: Ernst Van Norde
Ulrik Bach kom på overarbejde, da han skulle lave mad til de hårdtprøvede brandfolk, ansatte og beboere. Foto: Ernst Van Norde

Vidne: Vi forsøgte at hjælpe
Ulrik Bach driver til dagligt bageriet, som ligger over for plejehjemmet i den lille by i det nordlige Djursland. Han fortæller til Ekstra Bladet, at han sammen med syv andre løb over for at hjælpe, da de så, at der pludselig kom røg og flammer ud fra plejehjemmet.

- Vi hører bare brandbilerne komme kørende. Så går vi op på altanen, hvor vi kan se, at der så flammer ud af bygningen, og vinduerne sprænger. Vi løber derover for at se, om der er noget, vi kan gøre. Der var allerede en dreng på 11 år på stedet, som reddede en ældre dame ud, og det var et held, for vi fik at vide, at de kun var fire ansatte på plejehjemmet her til aften.

Da den 48-årige bagermester kom til det brændende plejehjem, var der ikke meget, han kunne gøre for at hjælpe. Men der blev alligevel brug for ham senere på aftenen, forklarer han.

- Vi blev bedt om at lave noget mad til de udmattede brandfolk, beboere personale. Jeg fik bakset 36 pastasalater sammen, så lidt kunne jeg da bidrage med.

 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere