Voldsom eskalering: Svensk politi undersøger 47 mord og 57 mordforsøg

Dobbeltmordet, der fandt sted onsdag aften, er blot en episode ud af mange, der i øjeblikket hærger Stockholm-området. Politiet fortæller, at voldsspiralen fortsætter

På torsdagens pressemøde fortæller det svenske politi i Stockholm, at de har brug for flere ressourcer til at opruste mod bandekriminalitet.

Det svenske politi i Stockholm fortæller torsdag middag på et pressemøde, at de nu opruster mod bandekriminalitet i Stockholm-området.

Det sker, efter to mænd i tyverne onsdag aften blev skudt og dræbt i en bil i Stockholm-forstaden Kista. Den ene af de dræbte, en 26-årig mand, er tidligere kendt af politiet som en højtstående figur i bandemiljøet.

Politiet afspærrede et større område i Kista, Stockholm, da to mænd onsdag aften blev fundet skudt i hovedet. Foto: AP 112 - 9. mar. 2017 - kl. 12:41 To mænd skudt i hovedet: Nu afslører svensk politi nye detaljer

Episoden onsdag aften kombineret med en lang række andre episoder, får nu politiet til at melde ud, at volden eskalerer.

- Konklusionen er, at vi ikke kan udelukke nye voldelige forbrydelser. Vi har haft fem mord i de seneste dage. Vi kan konkludere, at det handler om skyderier i bandemiljøet, siger Patrick Ungsäter, område-politichef i Stockholm på pressemødet.

12 skudepisoder bare i år
Politiets udmelding hænger blandt andet sammen med, at Stockholm-området alene siden januar i år har oplevet 12 forskellige skudepisoder. Politiet fortæller også, ifølge Ritzau, at man undersøger 47 mord og 57 mordforsøg i øjeblikket. Alene i 2017 har der været 17 skyderier, hvoraf syv har ført til drab, skriver nyhedsbureauet.

- Det drejer sig om kriminelle med våben, der let bliver fornærmede. En objektivt set lille ting kan udløse dødbringende kraft, lyder det fra politiet.

Utallige skudepisoder i Sverige - og antallet stiger

Den svenske hovedstad er i øjeblikket hårdt ramt af skudepisoder. Alene i år har der været 12 skudepisoder i området.

Her er et kort overblik:

8. marts: To mænd i tyverne bliver skudt i hovedet på klos hold, mens de sidder i en bil i Kista i den nordvestlige del af Stockholm.

7. marts: En kvinde og en mand bliver dræbt i Hallonbergen.

7. marts: En mand dør i Alby, efter at han bliver skudt i en trappeopgang.

3. marts: En mand bliver skudt i armen i Svedmyra i det sydlige Stockholm. Gerningsmændene kommer kørende i en bil.

25. februar: En mand bliver skudt i hovedet og fundet hårdt såret i Rissne i Sundbyberg.

15. februar: To mænd bliver hårdt såret af skud i Upplands Väsby. Den ene bliver ramt ved Karolinska sygehus.

9. februar: En mand bliver skudt imod, men bliver ikke ramt. Politiet kalder hændelsen for drabsforsøg.

1. februar: En person dør og en anden bliver hårdt såret under et skyderi i Skärsholmen.

28. januar: En mand dør af sine skudsår, efter at han bliver skudt ved en skole i Vårby.

28. januar: En mand bliver fundet skudt i en trappeopgang i Årsta i Stockholm.

22. januar: En mand bliver hårdt såret af skud i Sundbyberg. Han tager selv på sygehuset, hvor han senere dør af sine skader.

10. januar: En mand bliver beskudt i Danderyd nord for Stockholm.

 

Sverige er i øjeblikket det nordiske land med flest skuddræbte per 100.000 indbyggere, og landet oplever en generel stigning i disse år.

 

Her en oversigt fra 2008 til 2016:

2016: 45 personer.

2015: 31 personer.

2014: 25 personer.

2013: 22 personer.

2012: 17 personer.

2011: 19 personer.

2010: 18 personer.

2009: 22 personer.

2008: 14 personer.

Kilder: Svenska Dagbladet, TT og den svenske Socialstyrelses dødsårssagsstatistik.

Onsdagens episode
Det voldsomme dobbeltmord, der fandt sted onsdag aften, er altså blot en ny side i en efterhånden lang rapport om skudepisoder i Stockholm.

Ifølge Aftonbladet fandt vidne de to mænd onsdag ved 22-tiden , da han var ude for at hente mad. Vidnet fortalte politiet, at han havde hørt fire skud under episoden.

Se også: To mænd dræbt af skud i hovedet i Stockholm

Efterfølgende fortalte flere kilder politiet, at de havde set to gerningsmænd forlade gerningsstedet i en sølvfarvet bil. Efterfølgende sendte politiet en efterlysning ud på bilen.

Politiet mistænker, at det er de samme to gerningsmænd, der senere kolliderede med en kvindelig bilist. Anmeldelsen om kollisionen modtog politiet nogenlunde samtidig med anmeldelsen om skyderiet.

Politiet agerede ambulance
Politiet ankom som de første til gerningsstedet, hvor de fandt de to nedskudte mænd. Her traf de beslutningen om selv at haste dem til hospitalet i Solna.

Det er ikke unormalt, at politiet vælger selv at fragte sårede i alvorlige situationer, fortæller Carina Skagerlind til Aftonbladet.

- Det er noget, vi gør nogle gange, når vi vil på hospitalet meget hurtigt, siger hun.

nationen - 20. feb. 2017 - kl. 10:40 'Trump har jo fuldstændig ret i sin udtalelse om Sverige'

På trods af politiets beslutning om at haste mændene af sted, stod deres liv ikke til at redde. Den ene mand døde allerede 22:42 onsdag aften, mens den anden mand afgik ved døden klokken 2:26 natten til torsdag.

Den ene af de to mænd havde før sin død modtaget domme for blandt andet narko, vold og trusler mod tjenestemænd, overfald og røveri.

Den anden mand var også kendt af politiet, men han havde i sit 20 år lange liv ikke begået grov kriminalitet.

1 af 2 Politiet afspærrede et større område i Kista, Stockholm, da to mænd onsdag aften blev fundet skudt i hovedet. Foto: AP
2 af 2 På torsdagens pressemøde fortæller det svenske politi i Stockholm, at de har brug for flere ressourcer til at opruste mod bandekriminalitet. Foto: AP