Yndet marked for hælere: Vi lukker mistænkelige profiler

På nettet er en af hælernes yndede markedspladser Den Blå Avis, der har været brugt til at afsætte varer i flere af politiets større hælersager

Dette er hælergods fra en politiaktion i Østjylland for tre år siden. Arkivfoto: Tycho Gregers
Dette er hælergods fra en politiaktion i Østjylland for tre år siden. Arkivfoto: Tycho Gregers

Sommerens mange byfester og markeder er et slaraffenland for den mere lyssky del af handelsfolket, der sælger 'varme' varer.

Her kan man især gøre en god handel, når kvitteringen er erstattet af et håndslag.

- Genbrug er rigtig fint, men det er en tendens man skal være opmærksom på. Brugt er ofte billigt, men det kan også blive for billigt, så det er en hårfin balance, siger  Hans Peter de Place Hansen fra Det Kriminalpræventive Råd, der senere i år vil lancere en ny kampagne mod hæleri.

- Det var meget nemt at komme af med varerne. Og det var alle typer mennesker, som købte, fortæller en tidligere stortyv og hæler til Ekstra Bladet. (Modelfoto: Ernst Van Norde) Krimi Eks-hæler: 'Alle køber hælervarer'

På nettet er en af hælernes yndede markedspladser Den Blå Avis.

Ifølge politiet har hælerne i flere større hælerisager brugt den digitale markedsplads til at afsætte hælervarer til prisbevidste danskere.

- Vi ser jo aldrig varen, men vi er ikke ligeglade med hælervarer på sitet. Det er helt uacceptabelt, og vi er altid kede af det, når vores brugere kommer i klemme med hælervarer, siger kundeservicechef i Den Blå Avis Lene Kristensen.

Svært at afsløre

Hverken Den Blå Avis eller politiet har tal på, hvor mange hælervarer, der sælges, og med otte millioner handler om året, har Den blå Avis også svært ved at afsløre hælervarerne.

Se også: Er du hæler? Her bør alarmklokkerne ringe

- Hvis vi oplever mistænkelig adfærd, vil vi straks gribe ind og bede sælger om en NemID-godkendelse af deres profil. Dette vil hjælpe både køber og sælger til en tryg handel. Vi har også funktionen ’Anmeld annonce’, hvor varer, som er mistænkeligt billige, bliver rapporteret. Disse anmeldelser tager vi meget alvorlige og undersøger hurtigt den pågældende sag. Og For at undgå, at brugere løbende opretter nye e-mailadresser og udgiver sig for at være en anden person med falske profiloplysninger, indførte vi i 2012 synlig oprettelsesdato på alle profiler, siger Lene Kristensen.

Hvorfor indfører I ikke bare NemID-validering for alle sælgere?

- Det skal være let og tilgængeligt at sætte sine ting til salg på DBA. Vi vurderer derfor ud fra adfærd. Det betyder, at nogle sælgere vil blive bedt om at NemID-validere sin profil, inden annoncer kan oprettes. Dette har haft en meget positiv virkning både mod falske annoncer og hælervarer, understreger Lene Kristensen.

Hvordan foregår samarbejdet med politiet?

- Vi har et rigtig godt samarbejde med politiet, som vi hjælper med alle relevante oplysninger. Vi ved, at politiet er afhængig af vores hjælp til opklaring af disse sager, og derfor har denne type henvendelser høj prioritet og bliver behandlet indenfor få timer.

Den Blå Avis har tre gode råd til at undgå hælervarer:

1. Vælger en sælger som er NemID-valideret

2. Spørg efter en original kvittering

3. Mød sælger personligt – Helst på sælgers bopæl og ikke på en resteplads/banegård

Er der tale om køb af cykel, så tjek stelnummeret og undersøg om cyklen er meldt stjålet – Benyt evt. Politiets app.

Hæleri fakta

Professionelt hæleri:

§ 290. For hæleri straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, som uberettiget modtager eller skaffer sig eller andre del i udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse, og den, der uberettiget ved at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på lignende måde efterfølgende virker til at sikre en anden udbyttet af en strafbar lovovertrædelse.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i 6 år, når hæleriet er af særlig grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.

Uagtsomt hæleri:

§ 303. Den, som udviser grov uagtsomhed ved at tilforhandle sig eller på anden lignende måde modtage ting, der er erhvervet ved en berigelsesforbrydelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.

Sidste år blev der anmeldt 36.852 indbrud i Danmark.

Til sammenligning blev der anmeldt 3244 hæleriforhold.

Både den person, der køber stjålne varer og den, som sælger stjålne varer, kan straffes for hæleri.

Du er ikke uskyldig, bare fordi du lader være med at spørge, hvor varen kommer fra. Det er stadig hæleri, også selv om den vare, du køber, ikke er meget værd.

Mange danskere er ikke klar over, at de selv har ansvaret for ikke at købe hælervarer.

 

Kilder: Retsinformation og Det Kriminalpræventive Råd