Zandra hovedperson i en af Danmarks værste misbrugssager: Nu står hun frem

Zandra Berthelsen er hovedpersonen i en af de mest frygtelige og omtalte misbrugssager i danmarkshistorien. Hun har levet som 'Tønderpigen' hele sit liv, men nu står hun frem og fortæller sin historie

Zandra taler i Station 2 torsdag aften ud om sine oplevelser i Tøndersagen. En af Danmarkshistoriens værste missbrugssager Foto: TV2
Zandra taler i Station 2 torsdag aften ud om sine oplevelser i Tøndersagen. En af Danmarkshistoriens værste missbrugssager Foto: TV2

Offeret for en af danmarkhistoriens mest rystende sager har nu fået et ansigt og en stemme.

I næsten hele sit 22-årige liv har Zandra Berthelsen været kendt som 'Tønderpigen', men nu har hun valgt at stå frem med navn og ansigt i TV2's krimiprogram Station 2.

I sin barndom var Zandra og lillesøsteren i årevis ofre for seksuelle overgreb, hvor deres far blandt andet lånte sine to døtre ud til fremmede mænd i starten af 00'erne.

Faderen blev efterfølgende anholdt og dømt, og sammenlagt fik alle de involverede 45 års fængsel for deres rolle i misbruget af de små piger. Siden da har sagen været kendt som Tønder-sagen, mens Zandra har kendt som 'Tønderpigen'.

Men det skal være slut nu.

- Jeg håber, at andre unge kan lære af mig. Man føler skam, når man har været udsat for sådan noget. Men jeg vil gerne fortælle de unge mennesker, som er derude, at de ikke skal skamme sig. For det er ikke deres skyld. Det er aldrig et barns skyld. Det er ikke noget, man selv vælger, siger Zandra Berthelsen til TV2.

Startede med faderen
I TV2-dokumentaren fortæller den 22-årige pige, at hun lige nu har det godt, men sådan har det ikke altid været. Da TV2-værten Anders Lomholt første gang talte med Zandra, var hun indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

Zandra Berthelsen har fået stillet diagnosen skizofreni, og det koster en række nedture, men alligevel har lægerne vurderet, at hun er stærk nok til at fortælle om sin grusomme fortid. En barndom præget af overgreb.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: TV2
Foto: TV2
 

- Jeg kan huske, at de første overgreb begyndte, inden jeg var fyldt tre år. Det var min far, der tvang mig til at give ham oralsex. Nogle gange var det flere gange om ugen, at min far tvang mig til at have sex med ham, eller hvad man skal kalde det, siger Zandra Berthelsen til TV2.

Overgrebene fortsatte i årevis og blev værre og værre. Senere blev hun også 'lånt' ud til fremmede mænd.

- Det blev mere og mere perverst. Min far stak forskellige genstande op i mig. Og det gjorde sygt ondt, siger Zandra Berthelsen. Hun udviklede flere forskellige teknikker til at komme hurtigere igennem de mange overgreb, der foregik i stuen eller i faderens soveværelse, siger Zandra Berthelsen til TV2

Ren tortur
Først i 2005 blev det stoppet. Myndighederne fik et anonymt tip, og forældrene blev anholdt, mens pigerne blev tvangsfjernet.

Gerningsmanden og Zandras Berthelsens far er i dag en fri mand. Han fik 10 års fængsel for sine forbrydelser mod de to døtre, men har udstået sin straf.

Men mere end seks års overgreb har sat sine spor hos Zandra. For hende vil arrene altid være der.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: TV2
Foto: TV2
 

- Nogle gange hader jeg bare mit liv. Så ser det hele sort ud, og jeg kan ikke se andre udveje end at tage en overdosis piller. Jeg ved godt, at det ikke hjælper i det lange løb, men så bliver der i det mindste lyttet til mig nu og her, siger Zandra Berthelsen til TV2.

Den 22-årige kvinder fortæller også, at hun tidligere har eksperimenteret med hårdere stoffer, ligesom hun var tæt på at udvikle et misbrug, inden hun blev indlagt.

Næsten grædefærdig
Ekstra Bladet har i kølvandet på dokumentaren talt med en af mændene bag, TV2-værten Anders Lomholt.

Han fortæller, at han kontaktede Zandra Berthelsen via en bekendt, og nu har han fulgt hende siden februar.

- Når jeg har læst om sagen, så har jeg tit tænkt over, hvordan hun går og har det. Derfor skrev jeg et brev til hende, og hun svarede, at hun rigtig godt kunne tænke sig at snakke med sådan en som mig, fordi hun havde mod på at stå frem.

Efterfølgende besluttede Zandra Berthelsen og Anders Lomholt, at de ville gå i gang med at lave en dokumentar.

- I forløbet er vi på en eller anden måde kommet tæt på hinanden. Vi har haft mange forskellige oplevelser sammen i forbindelse med det her program. Både forskellige interviews, og når hun har gravet i sin egen fortid.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: TV2
Foto: TV2
 

- I starten var jeg lige så chokeret som alle andre, og man sidder jo næsten og er helt grædefærdig, når man hvor brutal en skæbne, hun har haft, siger Anders Lomholt til Ekstra Bladet.

Spændt Zandra
Men i takt med, at forholdet udviklede sig mellem de to, så fandt Anders Lomholt også ud af, at hun er et menneske med mange andre sider.

TV2-journalisten har i forbindelse med lanceringen talt med Zandra Berthelsen om, hvordan det bliver at stå frem. Og hun er spændt på reaktionen

- Hun er lidt nervøs for, hvordan reaktionerne bliver. Hun håber jo meget på, at hun kan bruge sin hårde bagage og sin barndom til noget konstruktivt. Måske kan nogle andre for øjnene op for, at seksuelt misbrug af børn har enorme konsekvenser i resten af livet.

- Samtidig håber hun også, at hun selv kan bruge det ved at få mere styr på, hvad der er skete den gang og tale ud om det. Det er både for andres skyld og sin egen skyld, siger Anders Lomholt til Ekstra Bladet.

Zandra Berthelsens lillesøster har valgt, at hun ikke ønsker at stille frem. Derfor er hun anonymiseret i TV2-dokumentaren, som bliver vist på TV2 torsdag aften klokken 20.50.

Skærm

Hent flere
Hent flere