Zandra stod frem på TV: Sådan er det gået hende siden

Zandra Berthelsen er hovedpersonen i en af de mest frygtelige og omtalte misbrugssager i danmarkshistorien. Hun har levet som 'Tønderpigen' hele sit liv, men torsdag stod hun frem på TV. Læs hvordan det er gået hende siden

Zandra taler i Station 2 torsdag aften ud om sine oplevelser i Tøndersagen. En af Danmarkshistoriens værste missbrugssager Foto: TV2
Zandra taler i Station 2 torsdag aften ud om sine oplevelser i Tøndersagen. En af Danmarkshistoriens værste missbrugssager Foto: TV2

Offeret for en af danmarkhistoriens mest rystende sager har nu fået et ansigt og en stemme.

I næsten hele sit 22-årige liv har Zandra Berthelsen været kendt som 'Tønderpigen', men Torsdag aften stod hun frem på landsdækkende TV i TV2's krimiprogram Station 2.

Siden optagelserne blev afsluttet er der gået et par uger, men nu fortæller hun til TV2, at hendes liv har ændret sig, siden optagelserne blev færdiggjort.

Zandra Berthelsen er blevet praktiserende muslim.

Artiklen fortsætter under billedet

 

- Det kan godt være, at der er nogle, der synes, det er underligt. Men det er der ikke noget at gøre ved. Det er min tro, og den er jeg stolt af. 

- Det er en beslutning, som jeg føler er rigtig god for mig. Det lyder måske som en kliché, men jeg føler mig tættere på Allah, hvis man kan sige det på den måde siger Zandra Berthelsen til TV2.

Derudover fortæller hun, at hun har det nogenlunde lige nu.

I starten af november er hun ifølge TV2 flyttet fra det opholdssted for psykisk sårbare, hvor hun har boet, siden hun i april blev udskrevet fra et psykiatrisk hospital. Nu bor hun i sin egen lejlighed.

Slut med 'Tønder-pigen'
I sin barndom var Zandra og lillesøsteren i årevis ofre for seksuelle overgreb, hvor deres far blandt andet lånte sine to døtre ud til fremmede mænd i starten af 00'erne.

Faderen blev efterfølgende anholdt og dømt, og sammenlagt fik alle de involverede 45 års fængsel for deres rolle i misbruget af de små piger. Siden da har sagen været kendt som Tønder-sagen, mens Zandra har kendt som 'Tønderpigen'.

Men det skal være slut nu.

- Jeg håber, at andre unge kan lære af mig. Man føler skam, når man har været udsat for sådan noget. Men jeg vil gerne fortælle de unge mennesker, som er derude, at de ikke skal skamme sig. For det er ikke deres skyld. Det er aldrig et barns skyld. Det er ikke noget, man selv vælger, siger Zandra Berthelsen til TV2.

Startede med faderen
I TV2-dokumentaren fortæller den 22-årige pige, at hun lige nu har det godt, men sådan har det ikke altid været. Da TV2-værten Anders Lomholt første gang talte med Zandra, var hun indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

Zandra Berthelsen har fået stillet diagnosen skizofreni, og det koster en række nedture, men alligevel har lægerne vurderet, at hun er stærk nok til at fortælle om sin grusomme fortid. En barndom præget af overgreb.

Artiklen fortsætter under billedet

 

- Jeg kan huske, at de første overgreb begyndte, inden jeg var fyldt tre år. Det var min far, der tvang mig til at give ham oralsex. Nogle gange var det flere gange om ugen, at min far tvang mig til at have sex med ham, eller hvad man skal kalde det, siger Zandra Berthelsen til TV2.

Overgrebene fortsatte i årevis og blev værre og værre. Senere blev hun også 'lånt' ud til fremmede mænd.

- Det blev mere og mere perverst. Min far stak forskellige genstande op i mig. Og det gjorde sygt ondt, siger Zandra Berthelsen. Hun udviklede flere forskellige teknikker til at komme hurtigere igennem de mange overgreb, der foregik i stuen eller i faderens soveværelse, siger Zandra Berthelsen til TV2

Han afslørede sagen
22-årige Zandra er ikke den eneste, der i programmet fortæller om den gruopvækkende sag. Det samme gør manden, der i sidste ende satte en stopper for overgrebene.

- Jeg fik rigtig mange trusler, og det gjorde mine børn også, så de flygtede til Tyskland. Det kostede mit ægteskab, siger den anonyme dansk-tyrkiske mand, der i dag er 64 år i dokumentaren.

Kort før sagen begyndte at rulle tilbage i 2005, blev den dansk-tyrkiske tipper kontaktet af en daværende ven, der fortalte han han skulle hen for at besøge Zandra.

Den i dag 64-årige mand spurgte ind til, hvor gammel pigen var og svaret overraskede ham.

Pigen blev skudt til at være syv-otte år gammel. Samtidig lagde vennen ikke skjul på, at planen var, han skulle have sex med den lille pige. Dansk-tyrkeren blev tilbudt at tage med hen til Zandra, men han takkede nej.

I stedet henvendte han sig til politiet.

Politiet: Tag lige derhen
Men i stedet for straks at skride ind overfor overgrebene, bad politiet den dansk-tyrkiske mand om at tage hen forbi huset, for at finde ud af, hvad der skete.

Derfor kontaktede han igen sin daværende ven og sagde, at han gerne ville med hen at se, hvad der skete.

Dansk-tyrkeren gik ikke med ind, men fik spurgt og bekræftet fra Tønderfaren, at døtrene var til leje.

Artiklen fortsætter under billedet

 

- Jeg rystede, for jeg havde et barnebarn på samme alder den gang. Men jeg kunne ikke gøre noget, jeg kunne ikke råbe og skrige, så ville det gå helt galt. Jeg skulle bare hjem hurtigst muligt og kontakte politiet, siger den 64-årige til TV2's journalister.

Herefter gik han igen til politiet, der skred ind.

I dag lever dansk-tyrkeren under jorden. Han er blevet truet på livet, af pårørende til de mange dømte mænd, der deltog i overgrebene.

Alligevel har han ikke fortrudt:

- Jeg får stadig trusler, men jeg er ligeglad, hvad det koster mig, siger anmelderen.

Skærm

Hent flere
Hent flere