Zornig tiltalt for menneskesmugling

Debattøren kræves sammen med sin mand og fem andre straffet for at hjælpe flygtninge til Sverige

Lisbeth Zornig Andersen. (Foto: Linda Johansen)
Lisbeth Zornig Andersen. (Foto: Linda Johansen)

Lisbeth Zornig Andersen hjalp i september en flygtningefamilie fra Lolland til København. Familien endte, ifølge samfundsdebattøren, i Sverige.

Nu er Lisbeth Zornig Andersen sammen med sin mand tiltalt for menneskesmugling.

- Man har valgt at betragte det som en fællessag, fordi min mand og jeg, ifølge anklagen, i samarbejde transporterede familien, siger Lisbeth Zornig Andersen til Ekstra Bladet.

Ifølge politiet kørte Lisbeth Zornig Andersen først flygtningefamilien fra Rødbyhavn til sit hjem i Solrød, hvor hendes mand tog over og transporterede familien videre mod Sverige.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lisbeth Zornig Andersen hjalp en syrisk familie, som ville til Sverige. Børnene, de fem-årige tvillingepiger, faldt i søvn i bilen efter tre minutter, fortalte den nu tiltalte samfundsdebattør umiddelbart efter køreturen fra Rødbyhavn. (Privatfoto)
Lisbeth Zornig Andersen hjalp en syrisk familie, som ville til Sverige. Børnene, de fem-årige tvillingepiger, faldt i søvn i bilen efter tre minutter, fortalte den nu tiltalte samfundsdebattør umiddelbart efter køreturen fra Rødbyhavn. (Privatfoto)
 

Se også: Zornig tog flygtninge med: Børnene sov efter tre minutter

Fortryder ikke
Udover parret er fem andre tiltalt for overtrædelse af udlændingelovens § 59, stk. 8 for 'i dagene omkring den 7. september 2015 at have bistået udlændinge med ulovligt at opholde sig i Danmark og ulovligt at rejse gennem Danmark med henblik på at indrejse i Sverige', skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

 Lisbeth Zornig Andersens reaktion på tiltalen lyder lige nu:

- Jeg har ingen kommentarer til det, før sagen kommer for retten.

- Fortryder du?

- Jeg fortryder ikke.

- Har du hjulpet flygtninge til Sverige siden september?

- Nej, der har ikke været anledning til det.

- Hvis du stod i samme situation igen, ville du så gøre det?

- Det er sådan noget, jeg skal lade være med at mene noget om i nogen tid, lyder det kryptisk fra Lisbeth Zornig Andersen, som offentliggjorde sin handling på Facebook.

Da Rødbyhavn var ved at flyde over med flygtninge, som ville til Sverige, sigtede politiet langt flere end de syv, som man nu har rejst tiltale mod - 46 mennesker lød tallet på 23. september.

Se også: Lisbeth Zornig Andersen sigtes for menneskesmugling

Beviser på Facebook
Efterforskningen er dog blevet hjulpet på vej af netop aktivitet på de sociale medier, lader anklagemyndigheden forstå:

- Sagerne har været en del fremme i pressen, også som følge af flere af de impliceredes offentliggørelse af deres handlinger på de sociale medier, hvorfor vi har valgt at melde ud, at vi nu har besluttet at rejse tiltale i i alt 4 sager med syv sigtede personer, lyder det fra chefanklager Henriette Rosenborg Larsen.

Zornig Andersen bekræfter, at bevismaterialet i hendes sag er fundet på Facebook.

- Du har nærmest serveret sagen for politiet...

- Jeg gjorde det dengang, fordi der var flere hundrede mennesker, der gik på vejene, og vi kunne ikke have dem alle sammen med.

Da Lisbeth Zornig Andersen i sin tid blev sigtet for overtrædelsen sagde hun, at hun ikke var sikker på, om hun brød loven, da hun hentede den syriske familie i Rødbyhavn og kørte dem mod Sverige.

Se også: Zornig fik hadsk mail efter flygtninge-hjælp: Du er politianmeldt

Bøder i stedet for fængsel
I dag fastholder hun, at hun ikke havde læst udlændingeloven, da hun mødte den syriske familie, og ikke vidste, om hun foretog sig noget ulovligt:

- Politiet vidste det heller ikke, for vi ringede jo til dem og spurgte, siger hun og afviser, at ordensmagten kunne give noget klart svar.

Strafferammen for lovovertrædelsen er op til to års fængsel, men anklagemyndigheden har besluttet sig for at lade de tiltalte slippe med krav om bødestraf.

- Udgangspunktet for strafudmålingen i denne type sager er fængsel, men grundet sagernes særlige omstændigheder, har vi – koordineret med de lignende sager fra det jyske - besluttet under straffesagerne alene at nedlægge påstand om bødestraf. Det er derfor nu op til domstolene at træffe den endelige afgørelse, som det faktisk allerede er sket i en enkelt sag fra Østjylland, lyder det fra chefanklager Henriette Rosenborg Larsen.

Glad for at slippe for fængsel
Det er Zornig Andersen - trods alt - glad for:

- Det er da en lettelse.

Artiklen fortsætter under billedet...

Flygtninge væltede i september indover Danmarks grænser. (Foto: Per Rasmussen)
Flygtninge væltede i september indover Danmarks grænser. (Foto: Per Rasmussen)
 

Menneskesmugler dømt i sidste uge
Forleden faldt dommen i den første retssag oven på den stribe af sager, som politiet rejste mod danske bilister, der gav flygtninge et lift omkring 7.-9. september sidste år.

En 41-årige mand blev ved Retten i Randers dømt som menneskesmugler for at give fem afghanske flygtninge et lift til færgen i Grenaa.

Se også: Skuffet over at være dømt som menneske-smugler

Slap billigere
Anklagemyndigheden havde krævet en bødestraf på 15.000 kroner, men han slap med 5000 kroner for forseelsen.

Under sin procedure i retten erkendte anklager Tine Friis, at omstændighederne med den pludselige strøm af flygtninge var helt speciel.

- Hans motiv synes alene at være båret af medmenneskelige synspunkter. I bestræbelserne på at hjælpe er han kommet ind over grænserne for, hvad der er lovligt, lød det fra anklageren, som derfor ikke ville sende manden i fængsel, selv om det er praksis i sådanne sager.

1 af 3 Børnene, de fem-årige tvillingepiger, faldt i søvn i bilen efter tre minutter, fortalte Lisbeth Zornig efter at hun havde hjulpet en flygtningefamilie. (Privatfoto)
2 af 3 Flygtninge væltede i september indover Danmarks grænser. (Foto: Per Rasmussen)
3 af 3 Lisbeth Zornig Andersen. (Foto: Linda Johansen)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere