1000 færre medarbejdere: Byggeriet vil gå tilbage næste år

En analyse viser, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen næste år vil falde med cirka 1000 medarbejdere

Dansk Byggeri forventer en nedgang i beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i 2020. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Dansk Byggeri forventer en nedgang i beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i 2020. Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Til næste år vil der være 1000 færre beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen sammenlignet med i år.

Det er i hvert fald scenariet, hvis Dansk Byggeris konjunkturanalyse viser sig at holde stik.

Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Den lavere beskæftigelse i branchen skyldes ifølge Dansk Byggeri, at der bliver bygget færre nye boliger, og at staten sætter væsentlig færre nye vejprojekter i gang.

– Aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er stadig god, men opsvinget ser ud til at have toppet i denne omgang. Efter seks år med fremgang, venter vi faldende aktivitet og beskæftigelse næste år, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, i pressemeddelelsen.

Dansk Byggeris efterårsprognose viser konkret, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsvirksomhederne vil runde 176.500 fuldtidsbeskæftigede i år, men falde til 175.500 næste år.

Måske et varsel
Sidste år nåede boligbyggeriet højdepunktet med 33.000 nye påbegyndte boliger. Det tal ventes gradvist at falde frem mod 2021. Her forventer Dansk Byggeri, at der vil blive påbegyndt 27.500 nye boliger. Det er første gang, at Dansk Byggeri sætter tal på den forventede udvikling i 2021.

– Holder prognosen stik, vil jeg betegne det som en forholdsvis flad aktivitetskurve og et udramatisk fald i beskæftigelsen næste år. Så det vil være en blød landing, der er til at leve med, siger Lars Storr-Hansen.

– Men udfordringen er, at byggeriet ikke har tradition for bløde landinger, og at vi på det seneste har fået meldinger om faldende ordreindgang og fyringsrunder andre steder i byggeriet som for eksempel hos arkitekter, rådgivere og ingeniører. Derfor er der risiko for, at vi bliver nødt til at justere vores prognose yderligere ned inden for det næste år, siger han.

Skal sættes i perspektiv
Der er dog også lyspunkter at finde i Dansk Byggeris konjunkturanalyse. Mange boligejere renoverer deres huse og lejligheder, og det trækker i modsat retning.

Samtidig understreger Dansk Byggeri, at forventningerne til de kommende år skal ses i lyset af seks år med en uafbrudt fremgang, der har øget beskæftigelsen i byggeri og anlæg med godt 32.000 personer siden 2013. Konjunkturanalysen viser da også, at renoveringsmarkedet lægger en bund under aktiviteten i byggeriet de kommende år.

Det skyldes, at der de seneste år er handlet rigtig mange huse og lejligheder, og at der i takt med det store fokus på bæredygtighed er flere og flere, der energirenoverer deres bolig. Samtidig har de meget lave renter fået rekordmange boligejere til at lægge deres lån om. Det smitter af på boligforbedringer rundt omkring på villavejene.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+