225.000 huse har et dårligt energimærke

Mindst 225.000 boliger har et energimærke E eller dårligere, viser tal fra Dansk Byggeri

Hundredtusindvis af danske boliger har det dårligste energimærke, blandt andet på grund af utætte vinduer. Foto: Colourbox.com
Hundredtusindvis af danske boliger har det dårligste energimærke, blandt andet på grund af utætte vinduer. Foto: Colourbox.com

Alt fra dårlig isolering, utætte vinduer til gammelt oliefyr i kælderen er blandt nogle af årsagerne til, at 225.000 danske bygninger har energimærke G, som er et udtryk for, at der for alvor fyres for gråspurvene, og at omkostningerne til varme og el ligger i den høje ende. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse, som Dansk Byggeri oplyser om i en pressemeddelelse.

I dag har 650.000 bygninger et energimærke, der ranglister bygningen efter en skala fra A til G, hvor A er et udtryk for, at alt fra isolering til vinduer og udluftning sørger for en energieffektiv bygning, mens G fortæller, at det ikke står helt godt til.

– Det er mere end hver tredje bygning, der har et dårligt energimærke, og som på flere områder trænger til en kærlig hånd både for at spare på energien, men også for at undgå træk og kulde. Det er alligevel en ret stor andel, siger Camilla Damsø Pedersen, energipolitisk chef i Dansk Byggeri, i pressemeddelelsen.

Her er det værst
I to af landets regioner står det værst til med energimærkerne. I Region Syddanmark er der 62.000 boliger med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 39 procent af de energimærkede boliger i hele regionen. I Region Sjælland er det ligeledes 39 procent af de energimærkede boliger, der har et dårlig energimærke, hvilket svarer til 42.000 boliger.

– Men også i hovedstadsområdet, hvor der er mange etageejendomme, der er mellem 100 og 200 år gamle, er der mange bygninger, som på grund af deres alder ikke lever op til de energikrav, vi stiller til boliger i dag. Det samme gør sig gældende i andre store byer som f.eks. Aarhus, Odense og Aalborg, siger Camilla Damsø Pedersen.

I Region Hovedstaden er der 52.500 boliger med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 34 procent af de energimærkede boliger. I Region Nordjylland er det 32 procent med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 22.700 boliger. I Region Midtjylland er det 29 procent, svarende til 45.000 boliger, der har energimærke E eller dårligere.