Aarhus får rekordhøjt byggeri

I det nye Sydhavnskvarter i Aarhus bliver en milepæl snart rejst, når Danmarks højeste bygning opført i genbrugsmaterialer står klar

Bygningen bliver den højeste opført i genbrugsmaterialer i Danmark. Visualisering: Lendager Group
Bygningen bliver den højeste opført i genbrugsmaterialer i Danmark. Visualisering: Lendager Group

Det er efterhånden en udbredt metode ved opførelsen af nye almindelige, private boliger at benytte genbrugsmaterialer. Men det er hidtil uset, at metoden bliver brugt ved en 70 meter høj bygning – før nu.

Det er blevet besluttet, at det københavnske arkitektfirma Lendager Group skal opføre et kontorbyggeri med navnet TR3 i det nye Sydhavnskvarter i Aarhus, og det helt særlige ved projektet er, at det med 20 etager bliver Danmarks højeste bygning bygget delvist af genbrugsmaterialer.

- TR3 kan kun lade sig gøre, fordi Lendager Group gennem en årrække selv har produceret vores egne genbrugsmaterialer gennem firmaet Lendager UP, siger Niklas Nolsøe, der er en af arkitekterne bag TR3.

Processen er en udfordring
Affaldstræ og genbrugsbeton bliver hovedingredienserne i projektet, der naturligvis har sine udfordringer.

Niklas Nolsøe forklarer, at det ikke er materialerne, som nogen måske kunne forestille sig, der er den største udfordring, hvis man vil arbejde med genbrug, men i stedet processen.

- Forleden fik en af vores privatkunder lagt 150 kvadratmeter af vores Dinesen-afskær derhjemme. Det er resttræ i høj kvalitet men i varierende længder. Det første, tømreren sagde, da han så træet, var: ’Hold kæft noget lækkert træ, men længderne bliver lidt af et puslespil at lægge’. Og der rammer han sømmet på hovedet, siger Niklas Nolsøe.

- Det er de samme udfordringer, vi har med TR3 - bare i større målestok, siger han.

Han uddyber, at der også kan ligge en udfordring i at overbevise ingeniører og entreprenører om at gøre det på en anden måde, end de er vant til.

- Vi oplever, at entreprenører og ingeniører i sidste ende altid ender med at være stolte over, at de har været med til at løfte barren for, hvad der er muligt med genbrugsmaterialer, siger Niklas Nolsøe.

Der er materialer nok
Ifølge arkitekten tager det som sådan ikke længere tid at bygge den høje kontorejendom end ethvert andet projekt. Kun indsamlingen af de rette materialer er en anderledes faktor, og det er i dag blevet lettere.

- Der findes mange virksomheder, som allerede er i gang med at oparbejde genbrugsmaterialer. Og køber du materialerne hos dem, så er det som at købe ethvert andet materiale. Men hvis du selv deltager i processen med at høste, producere og oparbejde dem, så skal du bruge mere tid på udvikling og projekteringsfasen, siger Niklas Nolsøe.

Han er ikke nervøs for, at byggeriet trækker ud.

- Der er materialer nok, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Overdimensionering er et miljøproblem

Visualisering: Lendager Group.
Visualisering: Lendager Group.

Genbrugsmaterialer er CO2-neutrale, men der er alligevel nogle klima- og miljøudfordringer i byggemetoden med genbrug. Ifølge arkitekthuset bag TR3 handler det dog primært om en kulturforandring i branchen.

- Genbrugsmaterialer er pr. definition CO2 neutrale, men selve bearbejdningen, materialet gennemgår for at kunne bruges, er ikke, og vi oprenser materialerne, hvis de indeholder skadelige stoffer fra tidligere, siger Niklas Nolsøe, arkitekt hos Lendager Group, der står bag TR3.

CO2-mæssigt ligger udfordringen i mængden af materialer, forklarer han.

- Når ingeniører laver beregninger på materialer, som de ikke kender 100 procent, så går de gerne med livrem og seler i deres beregninger. Derfor har de en tendens til at overdimensionere materialemængden, typisk vil de bruge for meget beton, siger Niklas Nolsøe.

Han tilføjer, at det ikke er et problem i mindre håndværkerprojekter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+