At verdens ressourcer ikke er uanede og derfor skal udnyttes på bedste vis, er så småt begyndt at dæmre for de fleste, og derfor lægges der grønne planer i de danske virksomheder - ikke mindst hos Danmarks største producent og leverandør af færdigblandet beton, Unicon.
For hvert år bliver tonsvis af beton kasseret alene af den grund, at det kommer i overskud. Byggeprojekterne bestiller for meget beton, og resten ender sine dage som affaldsbeton på genbrugspladsen.
Men det skal være slut, mener Unicon.
- I dag nyttiggøres alt spild- og nedrivningsbeton, både i ny beton og som vejfyld, men som branche bør vi have fokus på at udnytte ressourcerne bedst muligt – for vores eget vedkommende i ny beton.
- Med denne målsætning kan vi være med til at flytte grænserne for betonproduktion i Danmark, siger Casper Mathiasen, der er direktør i Unicon.
Vendepunkt i branchen
Derfor har Unicon netop offentliggjort deres meget ambitiøse zero waste strategi.
For fremover skal de omkring 120.000 tons spildbeton, virksomheden hvert år producerer, genanvendes i nye betonblandinger.
Samtidig skal al affald fra produktionen betragtes som en vigtig ressource.
Initiativer, der skal sikre en bedre udnyttelse af klodens råstoffer.
- I moderne byggeri er beton, herunder sten, grus og sand, en nødvendighed, men branchen står i øjeblikket ved et vendepunkt, hvor der er knaphed på Danmarks ressourcer, hvis vi ikke producerer klogere, siger direktør Casper Mathiasen og fortsætter:
- Bæredygtighed handler i høj grad om CO2-reduktioner, men det handler også om optimal udnyttelse af jomfruelige råstoffer.
I 2022 genanvendte Unicon 45.000 tons spildbeton i ny beton. 20.000 tons som nedknuste stenfraktioner og 25.000 tons, som blev blandet i en ny betonblanding.
I 2023 lyder målet på 60.000 tons beton, hvilket er et skridt på vejen mod målsætningen om 100 procents genanvendelse.
- Dansk byggeri kigger ind i gylden tid
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Betonbranchen: Det skal være nemmere at genanvende
Når snakken falder på klimasyndere, er det svært at komme udenom, at betonbranchen sætter et tungt aftryk på Danmarks samlede klimaregnskab.
Men ikke nok med at produktionen i sig selv udleder meget C02, så går for meget af det også til spilde.
Ifølge DTU udgør beton omkring 25 procent af alt bygge- og anlægsaffald i Danmark, hvilket svarer til mindst to millioner tons betonaffald hvert år, og samtidig hentes op mod seks millioner tons sten og grus op af undergrunden for at lave ny beton.
Men meget af det, som ender som vejfyld eller med at blive kasseret, kan sagtens genanvendes.
- For at vi kan nå helt i mål med udnyttelse af spildet fra vores egen produktion, kræver det blandt andet, at vi kan få tilladelse til at nedknuse spildbeton lokalt.
- Manglende lokale tilladelser betyder i dag, at spildbeton i stedet ender som affald, siger direktør i Unicon, Casper Mathiasen.
Samarbejde nødvendigt
Til trods for sin nye meget ambitiøse zero waste-strategi om at genbruge de 120.000 tons spildbeton, virksomheden selv står for, så kommer branchen ikke i mål, medmindre man begynder at løfte i flok.
Som del af Unicons planer for genanvendelse har virksomheden også indledt et samarbejde med FLSmidth, Aalborg Portland og Norrecco. Planen er, at virksomhederne i fællesskab skal kigge på, hvordan man kan genanvende fraktioner i beton endnu bedre.
- Det er afgørende, at vi skaber nogle erhvervsmæssige symbioser og værdikæder, hvor øvrige industrier også bruger de rester fra eksempelvis nedrivningsbeton, som betonproducenterne ikke kan anvende, siger Casper Mathiasen.