Analyse: Krisen kan skære 7700 praktikpladser væk

Dansk Byggeri frygter, at coronakrisen kan tvinge mange virksomheder til at tage imod færre lærlinge i år

Hvis krisen trækker i langdrag, kan det blive svært for virksomhederne at leve op til deres uddannelsesansvar, påpeger Dansk Byggeri. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
Hvis krisen trækker i langdrag, kan det blive svært for virksomhederne at leve op til deres uddannelsesansvar, påpeger Dansk Byggeri. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Mange danske unge risikerer at stå uden praktikplads, når de efter sommerferien er færdige med deres grundforløb på erhvervsuddannelserne.

Antallet af praktikpladser, der skal give de unge mulighed for at få praktisk erfaring med det, de har lært på skolebænken, kan nemlig blive markant færre end hidtil. I værste fald vil 7700 praktikpladser forsvinde i år, forudsiger Dansk Byggeri i en ny analyse.

Begrundelsen er den igangværende coronakrise, der for mange virksomheder i byggeriet betyder faldende omsætning og dermed mulighed for at lære fra sig.

Det påpeger brancheorganisationens underdirektør Louise Pihl.

- Stadig flere virksomheder oplever, at de ikke har arbejdsopgaver nok til at leve op til deres uddannelsesansvar, og mange har formentlig ikke økonomi til at have lige så mange elever i lære som tidligere, siger Louise Pihl i en pressemeddelelse og fortsætter:

- De kan også havne i den situation, at de ikke har tilstrækkeligt med faglærte medarbejdere, som kan vejlede lærlingene.

Kræver samarbejde
De 7700 praktikpladser forsvinder dog ikke fra den ene dag til den anden. Branchen vil først nå op på et tab i den størrelsesorden ’i tilfælde af en langvarig kriseperiode’, skriver Dansk Byggeri.

Derfor opfordrer Louise Pihl til, at alle parter går sammen om at tage problemet i opløbet.

- Regeringen og arbejdsmarkedets parter er nødt til at drøfte, hvordan vi kan sikre, at der også i 2020 bliver oprettet praktikpladser til de unge på erhvervsuddannelserne, siger Louise Pihl i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Vi må ikke komme på bagkant og først handle, når antallet af elever i skolepraktik er eksploderet.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet var der ved udgangen af februar 5553 elever i skolepraktik på erhvervsuddannelserne, mens antallet af praktikaftaler lå på 71.826 – knap to procent mere end året før.

Louise Pihl påpeger i pressemeddelelsen, at det ikke kun er elever på vej i praktik, der risikerer at blive ramt af coronakrisen. Det samme gør lærlinge på korte aftaler eller prøveperioder.