Når der svejses, skrues og bankes rundt om på de danske arbejdspladser, kan det meget vel være helt dugfriske lærlinge, der er trukket i arbejdstøjet.
For aldrig før har så mange lærlinge og virksomheder fundet hinanden, som det var tilfældet, da kalenderbladet skiftede fra 2022 til 2023.
Allerede i 2022 blev der underskrevet flere lærepladsaftaler end året før. Hele 49.575 fik en krussedulle af både en lærling og arbejdsgiver, og det var faktisk 611 flere end året før. Stigningen i antallet af praktikaftaler vækker glæde hos Dansk Industri.
- Det vidner om, at der fortsat er stor efterspørgsel efter lærlinge og elever fra mange brancher, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri.
10.000 flere
Stigningen betyder også, at der ved årsskiftet var hele 76.983 lærlinge og elever i lære i en privat eller offentlig virksomhed. Ikke nok med at det er 10.000 flere end for blot fem år siden, så er det samtidig det højeste antal nogensinde, og det er der en god forklaring på, mener Signe Tychsen Philip fra DI.
- Faglærte medarbejdere står øverst på mange virksomheders ønskeliste, for faglærte er helt afgørende, når der skal rejses vindmøller, bygges bæredygtigt, produceres energibesparende løsninger eller transporteres varer energieffektivt, siger hun.
Skolerne skal levere
Men selvom der er rift om lærlingene, stiller det samtidig også krav til erhvervsskolerne.
For hvis de ikke kan løfte opgaven og sikre kvalitetsundervisning fremadrettet, ender virksomhederne med at mangle kvalificeret arbejdskraft, mener underdirektøren.
- De rekordhøje lærepladstal viser, at det på mange uddannelser rundt omkring i landet ikke er lærepladser der mangler, men elever og lærlinge til at bemande dem.
- Derfor er det også helt centralt, at kvaliteten i vores erhvervsuddannelserne styrkes, så optaget øges, og flere gennemfører en erhvervsuddannelse, siger Signe Tychsen Philip fra Dansk Industri.
Det er især inden for teknologi, byggeri og transport, der er kommet flere lærepladsaftaler i hus, og blandt højdespringerne finder man vejgodstransport, smed, personvognsmekaniker og procesoperatør.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
DI: Behovet for faglærte stiger
Den grønne omstilling, krigen i Ukraine og flere kæmpemæssige offentlige projekter, der inden for forholdsvis nær fremtid skal søsættes. Der er masser af arbejde, men paradoksalt nok vil der mangle hænder.
Derfor er det også bekymrende, at virksomhederne har fået vanskeligere ved at finde lærlinge, og det altså til trods for, at rekordmange praktikanter og virksomheder fandt hinanden sidste år.
At det er blevet sværere at finde kvalificerede faglærte til at udføre jobbet, oplever man også hos entreprenørvirksomheden CG Jensen.
- Selvom ti procent af vores ansatte er lærlinge, så kan vi se, at vi skal bruge endnu flere for at have faglærte medarbejdere arbejdskraft nok til kunne levere på de kommende års meget store investeringer, siger bæredygtighedschef i CG Jensen Poul-Erik Olsen.
En øjenåbner hos de unge
Det seneste år har der været fokus på, at flere virksomheder har vanskeligt ved at finde elever og lærlinge. Det afspejler sig også i, at der ved årsskiftet var 900 færre i skolepraktik end ved samme tid i 2021.
- Vi kigger ind i et marked med en lang række grønne projekter, men hvor det samtidig ikke står skrevet i granit, at vi kan blive ved med at rekruttere faglærte, siger Poul-Erik Olsen fra CG Jensen.
Hos DI er man også opmærksom på problemet, og derfor vil man fortsat sætte fokus på uddannelserne, så flere unge kvinder også får øjnene op for mulighederne.
- Vi skal blive bedre til at bryde med forældede opfattelser af kvindefag og mandefag, for vi går glip af et kæmpe potentiale, når der primært rekrutteres fra den ene del af befolkningen, siger Signe Tychsen Philip, der er underdirektør i Dansk Industri.