Varmepumper skal udbredes til hele landet og erstatte de gamle og mere forurenende oliefyr, som mange danskere uden adgang til fjernvarme i dag har installeret i deres hus.
Det mener i hvert fald brancheorganisationen Arbejdsgiverne, der nu vil arbejde målrettet på at virkeliggøre ambitionen.
Meldingen faldt på weekendens generalforsamling i organisationen, der favner cirka 2000 virksomheder inden for blandt andet smede-, el- og vvs-branchen.
Varmepumperne kan - ulig de gamle oliefyr, der bruger olie til opvarmning - varme huset op ved hjælp af jordvarme eller luften udenfor. Der er derfor rigtig mange point at spare på miljøbarometret ved at skifte til en varmepumpe, men det er dog også ofte en temmelig bekostelig affære.
Ikke desto mindre var Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge Dagens Byggeri positiv over for ambitionen under sin tale, da han gæstede talerstolen under weekendens generalforsamling.
- Mange husstande vil skifte oliefyr ud med varmepumper i de kommende år. Men for mange mennesker er det meget at skulle investere 80.000 til 100.000 kroner i en varmepumpe. Vi vil se på låneordninger og tilskudsordninger, sagde han ifølge mediet og tilføjede:
- Vi skal have gang i udbredelsen af varmepumper. Det er noget af det, jeg vil tale mere med Arbejdsgiverne om.
Udspil mangler ordning
De gode miner til trods ser regeringen dog ikke foreløbig ud til at gøre alvor af snakken, påpeger Leif Frisk, der er formand for Arbejdsgivernes byggeriudvalg.
- Det er vigtigt, at boligejere får en attraktiv mulighed for at investere i varmepumper både set fra deres side og bankens. I dag bliver der givet et tilskud på omkring 7500 kroner, hvis man udskifter et gammelt oliefyr med en varmepumpe. Men denne ordning er foreløbig ikke med i det nye udspil til en energiaftale, siger udvalgsformanden ifølge Dagens Byggeri og tilføjer:
- Dermed fratager man forbrugerne et væsentligt incitament, svarende til 5-10 procent af investeringen. Det så vi gerne, at man fik lavet om.
Han mener også, man bør overveje at sætte elprisen yderligere ned, til trods for at politikerne for nylig er blevet enige om at sænke prisen med 65 øre per kWh.
Der skal mere til, hvis varmepumperne for alvor skal være konkurrencedygtige, lyder det.