Danmark i spidsen for fremtidens vinduer

EU har afsat 28 millioner kroner til udviklingen af energi-neutrale vinduer, og Teknologisk Institut er blevet projektleder for det internationale projekt

Teknologisk Institut er projektleder for et stort internationalt EU projekt, som udvikler fremtidens vinduer. (Modelfoto: Colourbox)
Teknologisk Institut er projektleder for et stort internationalt EU projekt, som udvikler fremtidens vinduer. (Modelfoto: Colourbox)

Teknologisk Institut er projektleder for et stort internationalt EU projekt, som udvikler fremtidens vinduer.

Ambitionen er at skabe vinduer, som reducerer varmetabet fra vinduerne med 75 pct. og samtidig gøre dem 50 pct. lettere end moderne energivinduer.

LÆS OGSÅ: Millisekunder fra den visse tog-død

Når op til 60 pct. af varmetabet i en bygning kommer fra vinduerne, er der meget at vinde, hvis man optimerer vinduernes energiegenskaber.

Det er baggrunden for projektet 'Winsmart' som netop har fået bevilliget 3.8 mio.. euro – ca. 28 mio. kr. – fra EU’s forskningsprogram FP7 til at udvikle fremtidens energivinduer.

SE OGSÅ: Gravemaskiner Harlem Shaker med vandspreder

-Winsmart-projektet var i konkurrence med 21 andre projekter fra hele Europa, så det er med stolthed, at vi kan notere, at vi fik opgaven fra EU, siger centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut.

Projektet foregår i samarbejde med virksomheder og forskningsinstitutioner i Danmark, Tyskland, Schweiz, Slovenien og Belgien. Målet er at udvikle en prototype på et vindue, som kan bruges i fremtidens byggeri.

Vakuum-isolering
EU’s målsætning for 2020 er at alle nybygninger skal være energineutrale. Det betyder bl.a. at fremtidens vinduer skal være markant bedre end de vinduer, vi har i dag – både med hensyn til varmetab gennem vinduet og styring af lysindfald så man undgår overophedning.

Varmetabet for et vindue beskrives ved U-værdien.

FIK DU SET: Lastbil smadrer kommunalbygning

Kravet til vinduer i nybygninger i dag er en U-værdi på 2, mens gode lavenergivinduer med 3-lagsglas har en U-værdi helt ned til 0,8. Målet med Winsmart-projektet er at komme ned på en U-værdi på 0,3 – og samtidig at reducere vægten af vinduerne.

- Vi skal ned på under halvdelen af hvad de bedste vinduer på markedet i dag kan præstere. Samtidig skal vi gøre dem 50pct.% lettere end nutidens energivinduer. Det er selvfølgelig en kæmpe udfordring, men vi har allieret os med de bedste på området, siger Niels Morsing.

Der skal ske drastiske forbedringer for både rude og ramme/karmen for at de ambitiøse mål i Winsmart skal nås. Moderne energiruder er fyldt med gas – f. eks. argon, som isolerer bedre end almindelig luft.

En endnu bedre isoleringsevne kan fås ved at have vakuum; altså et praktisk talt lufttomt rum mellem glassene. Udfordringen ved vakuumisolering, som Winsmart-projektet vil løse er, at samlingerne rundt om ruden skal være meget tætte for at undgå, at luft udefra siver ind.

Derudover vil forskerne indbygge en 'smart active' regulering af lysindfaldet, som modvirker, at bygningen bliver overophedet, når solen står direkte ind gennem ruden.

Kilde: Mester TidendeFlg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere