Gamle Grundfos-pumper søges

For at sikre Grundfos-historien for eftertiden leder pumpe-entusiast efter gamle af slagsenVP 35 cirkulationspumpen er en solid slider selvom den teknologisk set har mange år på bagen. (Foto fra Mester Tidende)
VP 35 cirkulationspumpen er en solid slider selvom den teknologisk set har mange år på bagen. (Foto fra Mester Tidende)

Ole Berg har titel af Senior servicetekniker hos Grundfos, og en af de ægte seniorer vel at mærke, for karrieren startede som eftermiddagsbud helt tilbage i 1964.

Oles glubende interesse for teknik kombineret med klæbehjerne har gjort salgsteknikeren til en af nøglepersonerne i det ihærdige arbejde, der udfolder sig for at sikre Grundfos-historien for eftertiden.

SE LIGE HER:

Håndværkeren - 22. mar. 2013 - kl. 16:49 TV: Sådan tømmer du ladet med manér

- Det er nu, historien skal bevares. For vi er jo ikke mange tilbage, der har været med fra dengang, hvor det for alvor begyndte at gå stærkt, konstaterer den 62-årige Ole Berg. Det er blevet til mange års nærkontakt med kunder i bl.a. jobbet som servicetekniker.

Derfor har han en ganske god fornemmelse for, hvilke brøndborere, smede eller virksomheder han skal kontakte i forsøget på at udfylde hullerne i Historisk Afdelings samling.

LÆS OGSÅ: Maskinen du glor på hele dagen

Og rygtet om Ole Bergs jagt på gamle Grundfos-pumper har bredt sig, så der går sjældent en uge, hvor der ikke dukker nye, gamle bekendtskaber op til samlingen.

Næsten 40 år i cirkulation
Da der for kort tid siden stod en VP 35 cirkulationspumpe fra 1964 på Ole Bergs bord, blev der sendt en venlig tanke til tømrermester Herluf Hedegaard, der havde reddet den historiske pumpe fra skrotkassen.

- Vi købte en gammel landbrugsejendom i Tange sidste år, fortæller tømrermesteren.

- Den blev opvarmet af et gammelt Salamander oliefyr, der var pakket godt ind i Rockwool og med en ordentlig oliebrænder i enden. På væggen sad der så en cirkulationspumpe, som snurrede og snurrede. Den tidligere ejer fortalte os, at det havde den gjort uden ophold, siden den blev monteret i 1964. Og den kørte stadig, da vi overtog

FIK DU SET:

Håndværkeren - 20. mar. 2013 - kl. 16:39 Verdens største skib bygges på 76 sekunder ejendommen.

- En oliefyrsmand eller skorstensfejeren havde kigget til anlægget engang imellem, men der var aldrig repareret noget som helst. Der blev da ganske vist brugt meget olie og strøm, men hva’ – det fungerede jo. Og havde vi ikke valgt at skifte, havde pumpen nok kørt mange år endnu, vurderer Herluf Hedegaard.

Det kan Ole Berg bekræfte. Når de gamle pumper overlades til Grundfos, får de et tjek af den erfarne tekniker, men en egentlig renovering er der ikke tale om.

- De bliver udstillet sådan, som de tager sig ud efter brug – og sammen med deres historie, fortæller Ole Berg, der også for nylig har sikret sig et eksemplar af en SP 35-6 pumpe fra 1976. Den var egentlig bare sendt ind til afprøvning.

70 pct. ydelse efter 36 år
En landmand fra Nørre Snede havde bedt Kristian Palmelund fra Hampen Smede- og Maskinforretning tage SP-pumpen op, fordi han mente, at der ikke længere var vand nok i boringen til vanding af markerne. Med undtagelse af en enkelt gang for 5-6 år siden, hvor stigrøret var gået i stykker, havde pumpen siddet i den 40 meter dybe brønd siden 1976, så Kristian Palmelund mente nu nok, at det kunne være pumpens dage, der var talte.

- Men den så pæn ud, da vi fik den op, så vi valgte at sende den til afprøvning hos Grundfos, fortæller den midtjyske smedemester.

- Her kunne Ole Berg fortælle os, at pumpen ydede pct., så den manglende vand skyldtes sandsynligvis noget nede i boringen. Men han foreslog os alligevel at erstatte den med en ny SP 46-4C.

- Problemet er, at vi ikke har reservedele til de gamle SP 35-pumper, og selv om det er en ualmindelig robust pumpe, som sikkert kunne køre flere år endnu, kan vi jo ikke give nogen garanti, forklarer Ole Berg.

Hårdt presset supplerer seniorteknikeren dog med en indrømmelse:

- Det var en enestående chance for at sikre mig en pumpe med en stor historisk værdi til samlingen. En SP 35 vil vi sandsynligvis aldrig vil få at se igen.

En historie med mange kapitler
Den 19. maj 2012 fejrede Grundfos 100-årsdagen for stifteren Poul Due Jensens fødsel. Det skete med indvielsen af et gennemmoderniseret Grundfos Museum, hvor både virksomhedens og produktudviklingens historie fortælles og præsenteres på spændende vis.

Historisk Afdeling, som bl.a. er ansvarlig for museet, ledes af Anja Warschawsky, der siden 2010 har haft til opgave at sikre, at historien om Grundfos bevares, udvikles, formidles og gøres tilgængelig. En historie, som hver dag får tilføjet et nyt, lille kapitel.

- Grundfos bliver 70 år i 2014, og det er af stor betydning, at historien hele tiden bliver sikret til nutidigt og fremtidigt brug, siger Anja Warschawsky. Det historiske arkiv er lige nu tilgængeligt for Grundfos-medarbejderne og efter aftale også for andre interesserede.

Afdelingens arkiv- og genstandsmateriale omfatter blandt andet mere end 100.000 fotos af alt fra produkter til små og store begivenheder. Også her er Ole Berg på banen sammen med fire andre seniorer, der alle har mindst 40 års anciennitet hos Grundfos.

- Hver tredje uge mødes vi for at identificere personerne på billederne, så de kan blive en del af historien, fortæller manden med klæbehjernen. Ole Berg lyder vældig tilfreds, når han konstaterer, at arbejdet med historien næppe bliver færdigt, før han når pensionsalderen.

- Så kan det jo være, at de spørger, om jeg vil kigge forbi engang imellem!Flg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Kilde: Mester Tidende

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere