Danskerne usikre på energirenovering

Fire ud af ti husejere i Danmark oplever ifølge en ny undersøgelse gener i forbindelse med temperaturen i hjemmet. Men ikke alle kan overskue at gøre noget ved de

Mange danske husejere synes deres hjem er fodkoldt, ujævnt opvarmet eller har kolde vægge og vinduer. (Foto: Colourbox)
Mange danske husejere synes deres hjem er fodkoldt, ujævnt opvarmet eller har kolde vægge og vinduer. (Foto: Colourbox)

Mange danske husejere synes deres hjem er fodkoldt, ujævnt opvarmet eller har kolde vægge og vinduer. En ny undersøgelse, som SSI (Survey Sampling International) har gennemført for Energivejledersekretariatet på Teknologisk Institut blandt 1.000 danske husejere over hele landet viser, at næsten halvdelen af dem oplever en eller flere af disse gener.

LÆS OGSÅ: Danmark vinder kæmpe ejendomspris

Enten kan man tage en varmere trøje på eller se på energirenovering som en mulighed for at komme af med generne. Undersøgelsen peger på, at over 43 pct. af de husejere, der oplever træk og kulde, vil vælge en aktiv, håndværksmæssig løsning på problemet i nær fremtid. Det er især en lavere varmeregning, der lokker, kombineret med ønsket om et rart og varmt hjem i det lange vinterhalvår.

FIK DU SET: Pak sydfrugterne: Tog suser gennem marked

Uoverskueligt at gå i gang
En anden lige så stor gruppe, nemlig ca. 37 pct., svarer, at de ikke ønsker at sætte energirenovering i gang de næste på år - fodkulde eller ej. Hver fjerde af dem synes, at "projekt energirenovering" er for uoverskueligt.

Hertil siger Torben Hansen fra Energivejledersekretariatet:

- Det er forståeligt, at mange husejere er usikre, for der kan være meget at være i tvivl om – alene det at finde den rette håndværker kan være en udfordring. Det er her, energivejlederen kommer ind i billedet. Der findes over 2.300 håndværkere i Danmark, der har taget en energivejlederuddannelse i løbet af de sidste 3 år, og undersøgelsen viser, at der er brug for deres kompetencer.

SE OGSÅ: Stangstiv chauffør amok på parkeringsplads

En energivejleder er en håndværker, som har uddannet sig til at kunne vejlede bredt og tværfagligt om de tekniske muligheder for at spare energi i en bygning. Det giver en helhedsvurdering af, hvor det kan betale sig at sætte ind for at spare på energien - i stedet for at kigge på enkelte dele hver for sig.

Huskøbere ser efter energiklasse
Hele 19,2 pct. af de kuldeplagede husejere fra undersøgelsen har svaret, at de ikke ved, om de vil sætte energirenovering i værk eller ej. Det mener Torben Hansen kan være udtryk for rådvildhed, og at de ikke kender fordelene godt nok:

- Energirenovering giver et bedre indeklima og en langsigtet besparelse. Desuden er tendensen på boligmarkedet, at huskøbere ser efter huse i en god energiklasse. Derfor er det en god idé at få en energivejleder på banen, inden huset bliver sat til salg. Så er der ingen, der skal gå rundt med kolde tæer derhjemme, for energirenoveringen kommer hele vejen rundt.

Kilde: Mester TidendeFlg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere