Danskere designer kæmpe forskningscenter

Henning Larsen Arkitekter skal tegne bygningen, som kommer til at huse Europas største forskningsprojekt

Byggeriet bliver på i alt cirka 100.000 kvadratmeter. (Illustration: Henning Larsen )
Byggeriet bliver på i alt cirka 100.000 kvadratmeter. (Illustration: Henning Larsen )

Ansvaret for at tegne bygningen til Europas største forskningsprojekt, European Spallation Source (ESS) i Lund, Sverige er gået til et team bestående af Henning Larsen Arkitekter, Cobe og SLA.

LÆS OGSÅ: Galleri: Kina-køretøjer med gigantlæs

Henning Larsen vandt den internationale designkonkurrrence om byggeriet i tæt konkurrence med Bjarne Ingels' arkitektfirma BIG.

SE LIGE HER: Brandmænd skvatter med motorsav

Ingeniørdelen skal det britiske Buro Happold, dansk-tyske NNE Pharmaplan og tyske Transsolar stå for, skriver ingeniøren.dk.

- Fleksibiliteten, den menneskelige skala og den universitetsagtige plan for området i forslaget fra Henning Larsen Arkitekter vil give os et fremragende udgangspunkt for at udvikle en funktionel og afvekslende arbejdsplads, der passer til forskeres daglige behov, skriver administrerende direktør Colin Carlile, ESS, i en pressemeddelelse.

SE ELLER GENSE: Derfor skal du aldrig klage over langsomme skraldemænd

Forskningscenteret skal bestå af en bygning indeholdende en 600 meter lang protonaccelerator samt en 180 meter lang hal, hvor protoner rammer et mål og fyrer neutroner afsted til en række andre haller, som har måleinstrumenter, skriver ingeniøren.dk.

Hele herligheden kommer til at koste på den gode side af ti milliarder kroner.

Det er planen, at de første forskere skal rykke ind i 2019.

LÆS OGSÅ: Her er verdens højeste bygningFlg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere