Karteller giver fængselsstraf

Fra den 1. marts 2013 er der indført nye regler, så karteldeltagere risikerer fængselsstraf. Den første med oplysninger, der afslører kartellet, går fri

Fra den 1. marts 2013 er der indført fængselsstraf i kartelsager. (Foto: Colourbox)
Fra den 1. marts 2013 er der indført fængselsstraf i kartelsager. (Foto: Colourbox)

- Ryk i fængsel og tilbring halvandet år bag tremmer. Det er, hvad man risikerer, hvis man koordinerer tilbud på byggeopgaver med sine konkurrenter. I særlig grove tilfælde og under skærpede omstændigheder kan straffen stige til seks år.

SE OGSÅ: Nu kommer de selvlysende motorveje

Der er dog mulighed for at gå helt fri. Første mand, der melder sig til myndighederne med oplysninger, der afslører et kartel, undgår straf.

Det understreger Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

- Fra den 1. marts 2013 er der indført fængselsstraf i kartelsager, og politiet har fået nye efterforskningsmuligheder, der gør det nemmere at afsløre karteller. Samtidig giver reglerne fortsat mulighed for, at første mand, der melder sig, går fri.

LÆS OGSÅ: Arabere donerer millioner i vild sympatikampagne

De nye regler gælder for alle karteller og alle erhverv. Også for karteller, som er etableret før 1. marts 2013 og kører endnu. Der er gode argumenter for, at kartelvirksomheder melder sig selv til myndighederne. Og endnu bedre argumenter for at bringe kartellet til ophør. Jo før des bedre, siger Agnete Gersing.

Karteller og mestergrise
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør forklarer, at karteller optræder i mange forskellige forklædninger.

- Et kartel opstår for eksempel, når konkurrerende virksomheder indgår aftaler om at ensrette priser eller rabatter, dele markedet imellem sig eller begrænse produktion og salg. Det begrænser alt sammen konkurrencen, og det er alt sammen ulovligt.

LÆS LIGE HER: Kloakmestre fører gratis klimatjek

Mestergrisen er også et kartel. En gruppe håndværkere koordinerer deres tilbud og aftaler, hvem der skal vinde opgaven til hvilken pris. Gevinsten fra den ulovlige aftale kommer de i "grisen", som de deler.

Bryder simple regler
Virksomheder, der indgår karteller, bryder simple regler, som er lette at forstå og efterleve: At det er forbudt at lave aftaler med sine konkurrenter om priser, salg og produktion. At det er forbudt at dele markederne imellem sig, at koordinere tilbud eller at aftale, hvem der afgiver tilbud, fremhæver Agnete Gersing.

Hmmm... : Snepenis skabte nabopanik

- Alle aftaler mellem konkurrenter er ikke ulovlige. Man må gerne indgå samarbejder, som ikke begrænser konkurrencen. Er virksomhederne i tvivl, kan de kontakte en advokat eller Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få vejledning.

Overpriser mellem 10 og 50 procent
Heldigvis har vi rigtig mange lovlydige virksomheder i Danmark, som ikke deltager i karteller. Desværre er det også dem, som betaler prisen for karteller. Et kartel mellem underleverandører betyder eksempelvis, at den virksomhed, som har entreprisen, betaler for meget for ydelserne uden at vide det.

FIK DU SET: Vanvid! Kom ned fra den kran, knægt

Karteller er meget skadelige for samfundet. Undersøgelser har vist, at de i gennemsnit medfører overpriser på mellem 10 og 50 procent, og at de har en gennemsnitlig levetid på fire til ti år. Kunderne betaler gennem flere år alt for meget for varen eller ydelsen og markant mere, end det ville koste på et marked med konkurrence.

Vi ved af gode grunde ikke, hvor mange karteller her er. Men vi ved, at hvert kartel er et for meget, understreger Agnete Gersing.

Kilde: Mester TidendeFlg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere