TV: Nu kommer de selvlysende motorveje

Motorvej med bling: Til sommer kommer verdens første selvlysende motorveje

Byggeriet af det såkaldte smart-road design, der bruger selvlysende asfalt med selvlysende vejrforholds-indikatorer, skal starte i Holland i midten af 2013.

- Jeg kørte i min bil i Holland en dag, og blev pludselig forbløffet over vores motorveje. Vi bruger millioner på dem, men alle virker ligeglade med, hvordan vi bruger dem og hvordan de virker, siger designeren bag konceptet, Daan Roosegaarde, til Wired.co.uk.

- Jeg begyndte at forestille mig fremtidens Route 66, hvor teknologien springer ud af computeren og bliver en del af os, siger han.

Han er designer for det hollandske firma Studio Roosegaarde, som vandt Best Future Concept på den hollandske Design Awards med sit motorvejsdesign.

Læs også:

Se også: TV: Skifter dæk vippende på to hjul

Selvlysende pulver
Firmaet har udviklet et selvlysende pulver, der skal erstatte de markeringer, som vi normalt ser på motorveje.

Når pulveret bliver udsat for sollys i løbet af dagen, vil det efterfølgende gløde i op til 10 timer efter mørkets frembrud.

- Pulveret er ligesom almindeligt selvlysende maling. Men vi har udviklet det i samarbejde med en producent af maling, og nu er det næsten radioaktivt, siger han.

Den selvlysende maling skal blandt andet bruges til at male kæmpe snefnug-symboler på motorvejene, og når temperaturen falder til et vidst punkt, vil de lyse i natten som indikation på, at vejene muligvis er glatte.

Roosegaarde forklarer, at teknologien har eksisteret i årevis, men at firmaet nu blot bruger det til en ny ide.

Læs også:

Håndværkeren - 15. feb. 2013 - kl. 15:26 TV: Vanvid! Kom ned fra den kran, knægt

Halleluja for Indien
De første par meter af den selvlysende motorvej bliver installeret i Branbant i Holland, hvor der senere skal installeres flere nye spændende tiltag i løbet af de næste fem år.

Det drejer sig blandt andet om motorvej med induktion til elbiler, interaktiv belysning, der kun lyser, når der kører biler, og lys der er drevet kører på strøm fra vindkraft.

- Forskning i intelligente transportsystemer og smarte veje har eksisteret i over 30 år. Ring til enhver ekspert i transport og infrastruktur, og de vil sige det samme.

- Men vi mangler at gennemføre innovationer, som har værdi for slutbrugerne. Altså bilisterne, siger kommunikationsmedarbejder i Roosegaarde, Emina Sendijarevic.

Roosegaarde har udviklet omkring 20 ideer til motorveje, og har fået mange henvendelser fra andre lande.

- Indien er virkelig opsat på det. De har en masse strømafbrydelser der, så de selvlysende veje ville være 'halleluja' for dem, siger hun.

Læs også:

Håndværkeren - 14. feb. 2013 - kl. 07:07 TV: Printer Terminator-hånd til handicappet femårig

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere