Det offentlige står bag hver tredje nybyggeri

Alligevel er der udsigt til 4.000 færre job i byggeriet

At ledigheden vil stige i byggebranchen er blandt andet en konsekvens af, at boligjobordningen blev stoppet til nytår. (Arkivfoto/Jan Dagø)
At ledigheden vil stige i byggebranchen er blandt andet en konsekvens af, at boligjobordningen blev stoppet til nytår. (Arkivfoto/Jan Dagø)

Læs også:

Se også: Muligt håndværkerfradrag til energirenoveringer

Nye sygehuse og universitetsbygninger samt ekstra investeringer i børnehaver og skoler holder gang i byggeriet. Faktisk står det offentlige bag hver tredje nybyggeri.

I år vil det offentlige nybyggeri runde en værdi på godt 14 milliarder kroner ud af den samlede produktionsværdi ved nybyggeri på 38 milliarder kroner. Det viser Dansk Byggeris konjunkturanalyse.

Samlet står det offentlige for en andel af nybyggeriet på 38 procent - en stigning fra blot 15 procent tilbage i 2007.

- Fordelingen ser i år markant anderledes ud end for seks år siden, og det offentlige tager en langt større bid af kagen. Desværre er selve lagkagen blevet meget mindre, siger Lars Storr-Hansen, direktør i Dank Byggeri, i en kommentar til analysen.

Fik du set:

Håndværkeren - 15. feb. 2013 - kl. 15:26 TV: Vanvid! Kom ned fra den kran, knægt

Ser bedre ud i 2014
I 2007 'kostede' kagen 87 milliarder kroner:

- Vægten af den lagkage er i år faldet til 38 milliarder kroner. Det er et fald på hele 56 procent opgjort i 2013-priser, siger Lars Storr-Hansen.

Ligesom nybyggeriet er faldet, er der udsigt til, at der bliver 4.000 færre job i sektoren. Men Dansk Byggeri mener, det ser bedre ud i 2014, hvor virksomhederne igen begynder at ansætte folk.

- Men der er ingen tvivl om, at de offentlige byggeprojekter i en længere periode vil yde balsam på såret af en trængt bygge- og anlægsbranche og sikre, at bunden ikke falder helt ud af markedet under krisen, siger Lars Storr-Hansen.

Læs også:

Se også: Du kan stadig nå at få håndværkerfradrag

Ikke nok
Direktøren peger dog på, at de offentlige byggerier ikke kan genskabe væksten og 'lappe hullet' for alle de byggefolk, som har mistet jobbet i de senere år.

- Men projekterne sikrer, at bunden ikke går helt ud af jobmarkedet, siger han.

At ledigheden vil stige i byggebranchen er blandt andet en konsekvens af, at boligjobordningen blev stoppet til nytår. Beskæftigelsen steg med 4.750 personer fra maj til november 2012:

- Ordningen blev brugt flittigt af danskerne og var med til at skabe nye opgaver og arbejdspladser, siger Lars Storr-Hansen, der gerne så ordningen med håndværkerfradrag genindført.

Læs også:

Se også: NCC scorer milliardkontrakt

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere