Slut med sløjd: Skolereform kan feminisere mandefag

Både Håndværksrådet og Dansk Byggeri frygter, at en sammenlægning af fagene håndarbejde og sløjd i folkeskolen vil gå ud over det praktiske håndværk

I Dansk Byggeri er afdelingschef Louise Pihl bekymret for, at en sammenlægning af håndarbejde og sløjd vil gå ud over det traditionelle arbejde med tunge materialer som for eksempel træ, sten og metal. (Foto: Colourbox)
I Dansk Byggeri er afdelingschef Louise Pihl bekymret for, at en sammenlægning af håndarbejde og sløjd vil gå ud over det traditionelle arbejde med tunge materialer som for eksempel træ, sten og metal. (Foto: Colourbox)

Læs også:

Se også: Thorning overvejer at genindføre håndværkerfradraget

Den traditionelle sløjdundervisnings dage er sandsynligvis talte.

I regeringens oplæg til en folkeskolereform lægges der op til, at håndarbejde og sløjd skal slås sammen under navnet Håndværk og Design. Sammenlægningen af de to fag vækker bekymring hos både Dansk Byggeri og Håndværksrådet. Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad.

- Det er farligt at begynde at udvande fagene i stedet for at specialisere dem.

- Når man slår fagene sammen, og også tilfører design-aspektet, er der en fare for, at der kommer for lidt fokus på selve håndværket, og så er der en fare for, at folkeskoleeeleverne i højere grad bliver sporet over i andre fag, siger Frank Korsholm, afdelingschef i Håndværksrådet, til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Undervisningsministeriet arbejder i øjeblikket på reformen, og man forventer, at den vil kunne træde i kraft i skoleåret 2014/15.

Idéen med at tilføre design-aspektet til undervisningen er, at eleverne skal blive bedre til at se håndværket som en helhed - lige fra idé til tilblivelse.

Læs også:

Se også: AaB fastansætter to robotter

Feminin undervisning
I Dansk Byggeri er afdelingschef Louise Pihl bekymret for, at en sammenlægning vil gå ud over det traditionelle arbejde med tunge materialer som for eksempel træ, sten og metal.

Louise Pihl påpeger desuden, at der er risiko for, at der vil komme for meget fokus på den mere feminine side af det nye fag - bl.a. fordi at mange kvinder søger ind på Materiel Design, som er det linjefag, man skal vælge, hvis man vil være lærer i sløjd eller håndarbejde.

- Seminarierne oplever, at mange kvinder og ikke mænd søger ind på faget, og det kan smitte af på undervisningen, hvis man vælger at slå de to fag sammen. Der kan være risiko for, at undervisningen mister sin grove del, siger hun til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Den pointe støtter Frank Korsholm op om.

- Man skal passe på, at man ikke reducerer interessen for typiske mandefag, siger han.

Læs også:

Håndværkeren - 21. jan. 2013 - kl. 21:47 TV: Kast aldrig sne efter en håndværker med vandkanon

Kilde: Mestertidende.dk

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen