Annonce:
Annonce:

Dræber i hjemmet: Kræver 300 liv om året

Den kræftfremkaldende luftart radon dræber dobbelt så mange, som der dør i trafikken

Radon kan hverken ses, høres, føles, smages eller lugtes og kan kun undersøges ved en måling af radonniveauet. Alligevel er den skyld i 300 dødsfald om året. (Foto: Colourbox)
Radon kan hverken ses, høres, føles, smages eller lugtes og kan kun undersøges ved en måling af radonniveauet. Alligevel er den skyld i 300 dødsfald om året. (Foto: Colourbox)
Annonce:

Læs også: 7000 danskere døde af radonkræft

Ifølge en rapport udarbejdet af Sundhedsstyrelsen kan 300 lungekræftsdødsfald undgås hvert år, hvis alle boliger i de nordiske lande får nedsat radonniveauet

Radon dræber tæt nu på dobbelt så mange, som der dør i trafikken. Foreløbige tal fra Vejdirektoratet peger på, at omkring 185 personer mistede livet i trafikken i 2012, så Radon tager altså livet af et menneske næsten hver dag året rundt.

Sundhedsstyrelsen har gennem flere år anbefalet at alle danske boliger radontestes – alligevel er radonmåling af boliger stadig ikke et krav i Danmark.

Se forekomsten af radon i din kommune her.

Annonce:

Radon ligger ifølge WHO næsthøjest på listen over medvirkende årsager til lungekræft, hvor rygning er den største årsag. Radon kan sive op fra jorden og ind i boligen, hvis fundamentet er utæt og kan ved indånding øge risikoen for lungekræft.

Jesper Bruun Petersen, projektleder ved miljødivisionen Niras, forklarer:

- I forhold til, hvor meget opmærksomhed der er på andre kræftformer, er der langt fra nok fokus på radon og risikoen herfra. Problemet er alvorligt, fordi det er overset. Radon er kræftfremkaldende og er kilde til den største risiko for upåagtet at pådrage sig lungekræft.

Læs også:

Små virksomheder drukner i papirarbejde

Radonniveauet i boligen bør måles
Radon kan hverken ses, høres, føles, smages eller lugtes og kan kun undersøges ved en måling af radonniveauet. Sundhedsstyrelsens anbefaling har gennem flere år været, at alle husejere bør opfordres til at få målt radon-niveauet i deres hjem.

Det bakkes op af Kræftens Bekæmpelse, hvor seniorforsker i epidemiologisk forskning i Miljø og Kræft, Ole Raaschou-Nielsen siger:

Annonce:

- Det er fornuftigt at foretage en radonmåling i sin bolig. Den eneste sikre måde at undersøge radonniveauet i boligen er ved at måle det. Hvis man for eksempel bor i en gammel bolig og i et område med højt radonniveau, er det en god idé.

Læs også:

Nedrivnings-brødre tiltalt for millionsvindel

Radonindsats kan redde 300 årligt
Ifølge en rapport udarbejdet af Sundhedsstyrelsen kan 300 lungekræftsdødsfald undgås hvert år, hvis alle boliger i de nordiske lande får nedsat radonniveauet til 100 Bq/m3. Alligevel er der i Danmark ingen krav om maksimalt radonniveau for eksisterende boliger, men kun anbefalinger fra myndighedernes side om, at det bør ligge under 100 Bq/m3.

I Sverige dør der færre som følge af radon end i Danmark. Og det på trods af en naturligt højere radonudstråling i Sverige, forårsaget af landets klippegrund. Ifølge eksperter er årsagen til det lavere antal dødsfald, at der i Sverige er krav om, hvor høj koncentrationen af radon må være i boligerne. Det skriver Ingeniøren.

Læs også:

Hvornår klapper CVR-fælden?

Annonce:

Myndighederne gør alt for lidt
Ifølge Jesper Bruun Petersen, Niras, bør man ikke tvinge borgerne til at holde radonniveauet under det anbefalede niveau i eksisterende boliger. Men han mener, at der ikke er fokus nok på problemet:

- Der er på ingen måde fokus nok til, at den almindelige borger overhovedet kan forholde sig konstruktivt til problemet, og for den sags skyld gøre noget ved det. Han mener, at myndighederne gør alt for lidt ved problemet:

- Der har i rigtig mange år manglet den nødvendige omtale. Det er som om, der har været politisk frygt for at komme ind på emnet.

Læs også:

Brobygge-boom: Her er de fire nye broer

Nybyggeri overholder ikke krav

Kun for nybyggeri er det et krav, at radonniveauet ligger under 100 Bq/m3. Men en ny undersøgelse foretaget af Niras viser, at 8 ud af 16 nybyggede boliger alligevel overstiger myndighedernes anbefalinger for radonniveauet. Så selvom du bor i en nyopført bolig, er der stadig god grund til at måle radonniveauet i dit hjem.

Annonce:

Sæsonen for radonmåling er officielt fra 1. oktober til 30. april, så boligejerne kan sagtens nå at få givet boligen et sundhedstjek i indeværende radonsæson. Første skridt mod at undersøge boligen for radon er at købe en radontest. Det kan man gøre på Nordisk Radon Målings hjemmeside: Radonfri.dk, hvor man også kan se, hvor høj radonforekomsterne er i de enkelte kommuner.

Viser testen et for højt niveau af radon, er det vigtigt, at radonsikrer huset f.eks.ved at få lavet udsugning eller tætnet gulve og vægge.

Læs også:

Hvert fjerde hus er livsfarligt

Kilde: Mestertidende.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: