TV: Hvor bliver den af? Vild teknik skrumper skyskrabere

Et japansk firma har opfundet en ny teknologi til at rive skyskrabere ned

Her ses teknikken på en skyskraber i Tokyo. (Foto: TAISEI CORP)
Her ses teknikken på en skyskraber i Tokyo. (Foto: TAISEI CORP)

Læs også:

Se også: AaB fastansætter to robotter

Japan er kendt for at huse nogle af de højeste skyskrabere i verden.

Men som bygningerne bliver ældre og mere skrøbelige, bliver man nødt til at rive dem ned - eller bare gøre dem mindre.

Det japanske byggefirma Taisai Corporation har opfundet en ny og udadtil ret underholdende måde at rive de gigantiske skyskrabere ned på.

Ude fra ser det ud som om, at bygningen har fået en stor 'hat' på. Og her er hverken nedrivningskraner, støv eller larm. Bygningen ligner i det hele taget sig selv under nedrivningen.

Læs også:

Toyota har endnu ikke sluppet priserne på den nye varebil, men konstruktionen er fransk og skal løfte arven fra den legendariske HiAce, som der stadig kører mange af. (Foto: Toyota) Håndværkeren - 17. jan. 2013 - kl. 13:21 Legendarisk HiAce bliver til ProAce

Hatten 'spiser' bygningen
- Det er lidt ligesom at have en fabrik på toppen af bygningen, som ligner en slags hat, og så skrumper den ellers, siger ingeniør og teknologisk udvikler Hideki Ichihara fra Taisai Corporation til The Japan Times.

Kigger man nærmere på bygningen over en periode, kan man se, at bygningens etagerne langsomt forsvinder - de 'spises' langsomt af hatten.

Metoden er døbt 'tecorep', og i videoen ses det, hvordan systemet bliver brugt til at gradvist at sænke Grand Prince Hotel Akasaka i Tokyo fra 140 meter til 110 meter. Ved de 110 meter tog man konventionelle nedrivningsmetoder i brug.

Læs også:

Håndværkeren - 14. jan. 2013 - kl. 12:32 TV: Vesteuropas højeste bygning er endelig færdig

Højteknologisk drift
Tecorep starter øverst, hvor bjælker og beton fjernes og transporteres til jorden ved hjælp af en kran, der både genererer elektricitet ved egen drift, men også elektricitet til andre maskiner.

- Denne innovative teknologi giver systemet mulighed for at reducere CO2-udslip med op til 85 procent, siger Ichihara til The Japan Times.

'Hatten' reducerer desuden støv og svineri omkring bygningen med op mod 90 procent, og sænker støjniveauet mellem 17 og 23 decibel - og så slipper håndværkerne for at arbejde i silende regn eller under en brændende sol, tilføjer ingeniøren.

Som kronen på værket bevarer tecorep toppen af skyskraberen, som kan sættes på plads igen, hvis ikke man ønsker at rive hele bygningen ned.

Ichihara forudser, at omkring 100 japanske skyskrabere bliver forkortet i løbet af det næste årti.

Læs også:

Håndværkeren - 5. jan. 2013 - kl. 21:40 TV: Fartglad hund kører bil uden hjælp