Håndværkere svindler med garantiordning

Mange bygge- og håndværksfirmaer har fået bøder for vildledende reklamering

Oplysningen om, hvorvidt en håndværkers arbejde er omfattet af en garanti, er noget, som mange forbrugere lægger stor vægt på, når de skal vælge en håndværker. (Arkivfoto/AP)
Oplysningen om, hvorvidt en håndværkers arbejde er omfattet af en garanti, er noget, som mange forbrugere lægger stor vægt på, når de skal vælge en håndværker. (Arkivfoto/AP)

Læs også:

Se også: Nedrivnings-brødre tiltalt for millionsvindel

Inden for det sidste halvandet år har 20 bygge- og håndværksfirmaer i hele landet fået bøder på mellem 10.000 og 50.000 kr. for uberettiget at have annonceret med, at de var omfattet af en byg-garantiordning.

Det fortæller Forbrugerombudsmanden i dag.

- Antallet er meget sigende for de politianmeldelser, vi modtager omkring firmaer, der så at sige pynter sig med lånte fjer, siger Andreas Weidemann, Specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til Håndværkeren.

Gennem deres markedsføring har firmaerne på forskellige måder oplyst, at de var omfattet af Dansk Byggeri. Men ingen af disse firmaer var medlem og var derfor heller ikke omfattet af den dertilhørende Byg Garanti.

Læs også:

Se også: Ny lov kan koste håndværkere dyrt

Vil fortsætte i fremtiden
- Oplysningen om, hvorvidt en håndværkers arbejde er omfattet af en garanti, er noget, som mange forbrugere lægger stor vægt på, når de skal vælge en håndværker.

- Det er derfor vigtigt, at der er en klar konsekvens, hvis en håndværker uretmæssigt markedsfører sig som værende omfattet af en garanti, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Hvis erhversdrivende i strid med sandheden oplyser, at deres virksomhed er dækket af en garanti, er det vildledende og en klar overtrædelse af markedsføringsloven, som kan straffes med bøde. I løbet af det seneste halvandet år har række firmaer inden for byggeri og håndværk modtaget bøder på baggrund af dette.

- Jeg er glad for afgørelserne i disse sager, fordi de sender et klart signal om, at denne form for vildledning ikke kan accepteres.

Ifølge den gældende retspraksis straffes denne type overtrædelser af markedsføringsloven som udgangspunkt med en bøde på 20.000 kr. Dog vil der i den enkelte sag kunne være formildende eller skærpende omstændigheder, som vil få betydning for bødens størrelse, lyder det fra den uafhængige myndighed.

Læs også:

Se også: Brobygge-boom: Her er de fire nye broer

Dobbelttjek
Det er Dansk Byggeris praksis at politianmelde alle virksomheder, som uberettiget markedsfører sig med Byg Garanti. Anmeldelse sker til politiet, der herefter, som led i en fast procedure, sender sagerne til vurde-ring og udtalelse hos Forbrugerombudsmanden, inden der rejses endelig tiltale i sagerne.

- Vi forventer desværre, at det vil fortsætte i fremtiden, tilføjer Andreas Weidemann.

Hvordan sikrer man sig, at en håndværker rent faktisk er medlem af en byg-garantiordning?

- På Dansk Byggeris hjemmeside kan man taste navnet ind på virksomheden, og så kan man se, om de er medlem.

- Hvis ikke de popper op, vil jeg dog anbefale, at man ringer til Dansk Byggeri og dobbelttjekker, siger Andreas Weidemann.

Læs også:

Se også: Hvornår klapper CVR-fælden?