Annonce:
Annonce:

Københavnsk metro bygges for timelønninger på 64 kroner

LO kritiserer regeringen for at tillade uorganiseret arbejdskraft hos det offentligt ejede Metro-selskab

Udenlandske metroarbejdere arbejder ifølge 3F helt ned til 64 kroner i timen. (Foto: Stine Bidstrup)
Udenlandske metroarbejdere arbejder ifølge 3F helt ned til 64 kroner i timen. (Foto: Stine Bidstrup)
Annonce:

Læs også:

354 tons kæmpeorm skal æde København

De ansatte i Metroselskabet, som står for driften og byggeriet af metroen i København, arbejder uden at være dækket af en overenskomst ifølge Politiken.

Og det på trods af at selskabet er offentligt ejet af primært Københavns Kommune og staten.

De fraværende overenskomster vækker undren og hård kritik fra flere sider af fagbevægelsen. Blandt andet fra Lizette Risgaard, der er næstformand i LO.

Hun mener, regeringen sender et forkert politisk signal, når den samtidigt siger, at man støtter op om den danske model, vil bekæmpe social dumping og bakker op om overenskomster.

- Så er det paradoksalt, at man ikke sørger for, at der er overenskomster i 100 procent offentligt ejede selskaber, siger Lizette Risgaard til Politiken.

Annonce:

Metroselskabet stiller i forbindelse med byggeriet af Metro Cityringen krav til underentreprenører om, at alle arbejdere er ansat på vilkår, der ikke er ringere end danske overenskomster.

Læs også:

Kør privat i firma-varevognen for 225 kroner per dag

Et chok for bestyrelsen
Men Politiken beretter om udenlandske metroarbejdere, der ifølge 3F tjener ned til 64 kroner i timen og dermed er ansat på vilkår langt under danske standarder.

I Metroselskabets bestyrelse sidder den tidligere LO-formand Hans Jensen og tre folkevalgte, blandt andre SF’eren Klaus Mygind. For ham kommer de manglende overenskomster som et chok:

- Det overrasker mig og undrer mig meget, hvis der ikke er overenskomster. Vi har internt diskussioner om at undgå social dumping, og så regner jeg da med, at det helt basale er i orden, siger Klaus Mygind til Politiken.

Metroselskabets ledelse forklarer i en mail de manglende overenskomster med, at da den første metro skulle bygges, var der brug for specialiserede stillinger, som ikke nødvendigvis passede ind i de sædvanlige overenskomster.

- Finansministeriet udarbejdede en skabelon for ansættelseskontrakter, som Metroselskabet i dag fortsat følger, skriver kundedirektør Rebekka Nymark ifølge Politiken.

Læs også:

TV: Her er Danmarks klart største nytårsraket

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: