Social dumping er stadig et stort problem

Der var meget at komme efter, da Arbejdstilsynet, SKAT og politiet forleden gennemførte en landsdækkende aktion mod social dumping

Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 84 kontrolbesøg og gav i alt 40 reaktioner. Af disse var 38 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet forventer dertil at afgive 12 indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT. (Foto: Thomas Larsen/Polfoto)
Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 84 kontrolbesøg og gav i alt 40 reaktioner. Af disse var 38 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet forventer dertil at afgive 12 indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT. (Foto: Thomas Larsen/Polfoto)

På den landsdækkende aktion forleden mod social dumping kontrollerede Arbejdstilsynet, SKAT og politiet arbejdssteder over hele landet.

Aktionen var rettet mod udenlandske virksomheder og tjenesteydere inden for bygge- og anlægsbranchen og 'det grønne område'. Myndighedernes fokus var på moms- og skatteforhold, arbejds- og opholdstilladelser samt arbejdsmiljøforhold og anmeldelse til RUT (Registret for Udenlandske Tjenesteydere), som er et register myndighederne bruger til at udøve kontrol med, at udenlandske firmaer i Danmark overholder de danske regler i Danmark.

Læs også:

Se også: Udenlandske vikarbureauer kan blive en dyr fornøjelse

Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 84 kontrolbesøg og gav i alt 40 reaktioner. Af disse var 38 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet forventer dertil at afgive 12 indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT.

- Aktionen afspejler, at der i bygge- og anlægsbranchen fortsat er alvorlige problemer med sikkerheden for både danske og udenlandske virksomheder og med at få udenlandske virksomheder til at anmelde sig i RUT. På nogle af byggepladserne fandt vi eksempler på fare for nedstyrtning, blyforurening og manglende uddannelse i opstilling af stilladser, siger centerchef i Arbejdstilsynet Jan Møller Mikkelsen.

Mistanker om mange fejl
For SKAT viser resultaterne af aktionen, at der i 47 ud af 72 besøgte virksomheder er fundet tilfælde, der skal undersøges nærmere for skatte- og afgiftsmæssige fejl. Det handler bl.a. om, hvorvidt virksomheder og deres ansatte skal betale skat til Danmark, om store kørselsfradrag for lønmodtagere, og om de arbejdende er lønmodtagere eller selvstændige erhvervsdrivende.

- Aktionen har vist, at der er mange mulige fejl. Dem undersøger vi nu nærmere. Allerede nu kan vi dog konstatere, at vores tilstedeværelse i indsatsen mod social dumping fortsat er helt berettiget, siger skattedirektør Per Jacobsen.

Læs også:

Se også: Ny håndværker app til byggematerialer

Politiet anholdt 5 udlændinge på grund af manglende identitetspapirer. Efter nærmere undersøgelse er alle efterfølgende løsladt. Herudover blev en enkelt 3. landsstatsborger anholdt, idet han ikke var i besiddelse af gyldig arbejds- og opholdstilladelse.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering deltog på udvalgte hold på landsplan med henblik på at bistå politiet med kontrol af tredjelandsstatsborgeres opholdsgrundlag.

Indsatsen mod social dumping er en del af udmøntningen af regeringens aftale med Enhedslisten.

Kilde:Mestertidende.dk

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen